ЕК заплашва да предприеме действия против Facebook, заради скорошните промени в настройките за поверителност, които правят личната информация налична по подразбиране.

Това е в противоречие с прокарваната от ЕС политика за повече защита на личните данни в интернет, особено на малолетни, съобщава Европорталът, позовавайки се на Euractiv.

Еврокомисарят, отговарящ за защитата на данни Вивиан Рединг обяви своята „загриженост" за промените във Facebook в реч днес по време на отбелязването на Европейския ден за по-безопасен интернет в Страсбург.

Въпреки нарастващия натиск за подобряване защитата на данни на потребителите в социалните мрежи, изненадващо Facebook промени своята политика за поверителност в края на януари, правейки лесен достъпа до личната информация на неговия сайт.

От януари профилите във Facebook могат да бъдат достъпни по подразбиране. Потребителите, които желаят да контролират защитата на своите данни ще трябва да направят профилите си частни, така че да останат видими само за техните приятели.

Преди тази промяна положението беше точно обратното - профилите бях частни по подразбиране и можеха да станат публични единствено ако потребителите желаят това.

„Учудена съм от тази внезапна промяна в политиката. Не мога да я разбера, защото е в интерес на сайтовете за социални мрежи да предоставят контрол на потребителите над личните им данни", заяви Рединг.

Атаките към Facebook са в следствие на доклад на ЕК за мерките, предприемани от социалните мрежи за защита на личните данни, в който Facebook е една сред водещите интернет фирми по отношение на защитата на потребителските данни.

Докладът е първата оценка в следствие на доброволно споразумение, подписано през 2009 г. от големите социални интернет мрежи, функциониращи на територията на ЕС, които включват Facebook, MySpace, YouTube, Bebo и Daily Motion.
25-те компании обещаха да приложат мерки за защита на данните, заради натиск от националните и европейските институции.

Първата оценка установи, че повечето социални мрежи подобряват защитата на личните данни, предоставяйки съвети за сигурност на младите си потребители.