Европейската комисия е завела дело срещу Apple и няколко големи звукозаписни компании заради рестриктивни ценови практики, използвани в рамките на Европейския съюз, заяви говорител на комисията, цитиран от ComputerWorld.bg.

Потребителите в Европа плащат различни цени за песните, купени от магазина на Apple iTunes в зависимост от страната, в която живеят.

Преди две години британска потребителска група се оплака в комисията, че цената, която хората плащат във Великобритания е по-висока от тази в другите страни и че Web сайтът iTunes не позволява на потребителите да пазаруват на по-евтина цена в чужбина.

На единния европейски пазар споразуменията за дистрибуция между звукозаписните компании и Apple могат да доведат до ограничителни практики, коментират от електронното издание.

От Apple заявиха, че са се опитали да отворят паневропейски музикален магазин, но са били възпрепятствани от музикалната индустрия.

"Музикалните компании и издателите ни уведомиха, че има известни правни ограничения на правата, които могат да ни отпуснат", пише в съобщение на компанията.

Apple предизвика притесненията на потребителските групи и правителствата в няколко европейски страни заради начина, по който закупените от iTunes песни се просвирват.

Досега те не можеха да се слушат на музикални плейъри, конкурентни на Apple iPod.