Facebook планира първично публично предлагане на стойност 100 милиарда долара, съобщи pcceni.bg, като се позова на CNBC. Медията се позовава на източници „запознати с материята".

Според тях, социалната мрежа ще излезе на борсата през първото тримесечие на 2012 година. Причина за това е наближаването на границата от над 500 инвеститори във Facebook. Според щатски закон, всяка компания с над 500 собственици трябва да се обявява финансовите си резултати на всеки 3 месеца. Социалната мрежа ще се опита да излезе на борсата преди това.

Като се има предвид, че в момента Facebook наближава границата от 500 инвеститори, то почти сигурно можем да очакваме първично публично предлагане през 2012 година.
Ако то е наистина на стойност 100 милиарда долара, то това ще превърне Facebook в една от най-скъпите технологични компании в света, коментират от pcceni.bg.

В момента лидери са Apple с над 300 милиарда долара пазарна капитализация, следвани от Microsoft с близо 203 милиарда долара и Google със 162 милиарда долара. При първично публично предлагане на стойност 100 милиарда за Facebook, то социалната мрежа ще бъде по-скъпа от HP, Canon, Cisco и др.