Задвижваният от изкуствен интелект (ИИ) набор от камери за наблюдение във Франция за Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г. преодоля последно законодателно препятствие в четвъртък., пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Френското правителство иска да експериментира с широкомащабни системи за наблюдение в реално време, поддържани от алгоритъм за откриване на подозрително поведение, включително багаж без надзор и задействане на аларми, предупреждаващи за движение на тълпата - като блъсканица например, за най-очакваното спортно събитие следващата година - Летните олимпийски игри.

При вяло присъствие френският парламент одобри спорния законопроект след повече от седем часа разгорещен дебат. Текстът все още може да бъде оспорен пред Конституционния съд на страната.

Миналата седмица група от около 40 европейски депутати - предимно леви - поискаха от френските си колеги да гласуват против текста. Те предупредиха в писмо, че "Франция ще създаде прецедент за наблюдение, невиждан досега в Европа, използвайки претекста на Олимпийските игри".

През последните няколко месеца планът беше посрещнат и с интензивен отпор от неправителствени организации за цифрови права, включително френската La Quadrature du Net, както и международни групи като Amnesty International и Access Now. Освен опасенията за поверителността, те посочиха потенциален конфликт със Закона за изкуствения интелект на ЕС, който в момента се обсъжда в Брюксел и може да ограничи биометричното наблюдение.

Правителството твърди, че камерите за алгоритмично наблюдение са необходими, за да се гарантира безопасността на милионите туристи, които се очаква да посетят Париж през следващата година. По време на дебатите в сряда вечерта депутати от партията на президента Еманюел Макрон заявиха, че захранвани с изкуствен интелект камери са могли да предотвратят терористичната атака в Ница през 2016 г., като забележат камиона, преди да успее да влезе в тълпата. Те също така казаха, че това е могло да помогне да се избегне фиаското със сигурността на финала на футболната Шампионска лига миналото лято.

Опозиционните леви депутати обаче отговориха, че управляваното от ИИ масово наблюдение е безпрецедентно в демократичните общества и опасно застрашава гражданските свободи. Те също така се опасяват, че мерките, обявени за временни, всъщност могат да станат постоянни. Историята показва, твърдят те, че олимпийските игри в страни като Китай са били използвани за тестване на инвазивна инфраструктура за сигурност, която никога не е била демонтирана след това.

Но в страна, която сега е по-загрижена за повишаването на възрастта за пенсиониране, опозиционните депутати не успяха да съберат достатъчно подкрепа срещу текста - или дори интерес. Само 73 депутати действително се явиха да гласуват - от 577.

Австралия премахва произведените в Китай охранителни камери

Австралия премахва произведените в Китай охранителни камери

Китайкси камери и оборудване за сигурност са разположени в повече от 200 правителствени сгради