ЕриксонРуски дипломат е заподозрян в кражба на секретна информация за шведския телекомуникационен гигант Ericsson. Това съобщи шведската информационна агенция ТТ, като се позова на отлично информирани източници.

Според агенцията, не е изключено още днес външното министерство на Швеция да вземе решение за изгонването на дипломата. Информацията обаче все още не е потвърдена от руското посолство в Стокхолм и от руското външно министерство.

Шведската служба за държавна безопасност съобщи вчера, че на 5 ноември в околностите на Стокхолм са задържани трима поданици на кралството, заподозрени в промишлен шпионаж срещу подразделение на Ericsson. И тримата са бивши или настоящи служители на компанията, предаде електронното издание NEWSru.

Едининят от заподозрените, който се смята за главното действащо лице, е задържан в момента, когато предавал информацията на “другата страна”, твърдят разузнавачите.

От Ericsson съобщиха, че кражбата на секретна информация е нанесла “ограничени щети” на компанията.

Ericsson е водещ производител в областта на телекомуникациите и се занимава и с разработката на системи за връзка и електронно оборудване.