Главният изпълнителен директор на Tesla Inc и основател на SpaceX Илън Мъск заяви във вторник, че Starlink се нуждае от инвестиция между 20 и 30 млрд. долара, за да продължи съществуването си по план, предаде "Ройтерс".

Без да разкрива подробности, той също каза, че Starlink има две доста значителни партньорства с големи телекомуникации в страната", които могат да помогнат на подразделението SpaceX да запълни пропуските в мобилните и клетъчните мрежи от пето поколение.

Припомняме, че през май, SpaceX изстреля ракетата Falcon 9 в събота с 52 микросателита Starlink, както и два сателита от други компании Tyvak и Capella Space. На уебсайта на SpaceX е било излъчено изстрелването в 2 часа сутринта (българско време). Предишното изстрелване на SpaceX се състоя в края на миналата седмица.

SpaceX изчисли, че изстрелването на общо 11 000 сателита и пускането им в експлоатация ще струва 10 милиарда долара.

През май 2019 г. в космоса бяха изстреляни първите 60 Starlink.

Всеки един от сателитите тежи 227 кг, като разполага с множество антени и една слънчева решетка.

SpaceX успешно прати в орбита сателити от мисията Starlink, но ракетата Falcon 9 се разби

SpaceX успешно прати в орбита сателити от мисията Starlink, но ракетата Falcon 9 се разби

Предишното разбиване на безпилотната ракета стана точно преди година

Това беше "един от най-трудните инженерни проекти, които някога съм виждал да бъдат правени", изтъкна тогава Мъск и предупреди, че много неща могат да се объркат в ранните етапи на разполагането на сателитната система.

Досега над 1000 от малките сателити са изпратени в космоса, но не е ясно колко от тях понастоящем работят.