След успешно изпращане на още една партида от 60 сателита за широколетов интернет Starlink в орбита в понеделник вечерта (тамошно време) от космодрума Кейп Канаверал, компанията на Илон Мъск SpaceX изглежда е претърпяла неуспех при кацането на ракетата носител Falcon 9 за първи път от една година, информира Cnet.

В предаването на живо на мисията се видя светкавица точно отстрани на безпилотната ракета в момента, в който тя трябваше да кацне, въпреки че нито една ракета никога не е влизала в рамката.

От SpaceX все още не са потвърдили съдбата на Falcon 9, но изглежда много вероятно тя да се е разбила в океана

SpaceX изведе в космоса 60 микроспътника на Starlink

SpaceX изведе в космоса 60 микроспътника на Starlink

Русия разработва нискоорбитални многофункционални спътникови системи

Самата Falcon 9 имаше доста добър живот, като завърши успешно шест изстрелвания, но само пет кацания в кариерата си.

Очевидното разбиване на ракетата става почти точно година след като същото се случи в края на по-ранна мисия на Starlink на 17 февруари 2020 г. Всеки опит за кацане между тях беше успешен.

Сега SpaceX разполагат само с малко повече от 24 часа преди следващия полет във връзка с мисията Starlink. 20-ата партида сателити трябва да бъде изстреляна от съседния космически център "Кенеди" утре сутринта българско време.

Ракета Falcon 9 на SpaceX изведе в орбита 60 спътника

Ракета Falcon 9 на SpaceX изведе в орбита 60 спътника

За разширяване на интернет покритието на Starlink...

Компанията беше планирала да изстреля две партиди от Starlink от Флорида в рамките на часове една от друга по-рано този месец, но една от тези мисии беше отложена. (Това изстрелване сега е насрочено за тази вечер тамошно време.)

Тези изстрелвания и последващите ги кацания на безпилотните ракети носители стават доста рутинни за SpaceX, но Мъск би искал да види увеличаване на темпото на изстрелванията. Разрешението на Федералната комисия по далекосъобщения (FCC) за работа на Starlink изисква 2 212 от неговите сателити да работят до март следващата година.

Досега над 1000 от малките сателити са изпратени в космоса, но не е ясно колко от тях понастоящем работят. Независимо от това, изглежда, че ако SpaceX успее да извърши поне две изстрелвания на Starlink на месец, компанията на Мъск би трябвало да може да постигне целта си.

До момента са завършени само две мисии на Starlink през 2021 г., но компанията може бързо да влезе в релси, ако завърши успешно и двете мисии тази седмица, макар че засега изглежда малко вероятно.

Мъск тества спасителната капсула на Falcon 9

Мъск тества спасителната капсула на Falcon 9

Продължава инициативата на Space X