HPMicrosoft Corp. и Hevlett-Packard обявиха стратегическо партньорство за предлагане и внедряване на решения на българския пазар, базирано на .Net-технологиите.

Партньорството е резултат от глобалната инициатива обявена преди седмица от двете компании. Тя ще предостави възможност на компаниите да свързват своята информация, персонал, системи и устройства по начин, който ще ги подпомогне при достигането на нови равнища на бизнес ефективност и предимства, посредством .NET и Web услугите.

Новата инициатива включва обща инвестиция на стойност над 50 милиона долара, от страна на двете компании и е проектирана да отговаря на търсенето на клиента на .NET решения и Web услуги. Това съобщиха за news.bg от двете компании.

Инициативата ще създаде една от най-големите, най-високо квалифицирана група от .NET консултанти и системни инженери, поддържани с най-широкия избор от технологични платформи в индустрията, както и възможности за интегриране на решенията чрез глобални проекти.

Повече от 5 000 специалисти по продажбите на HP ще бъдат обучени на .NET, 3 000 професионалисти в сферата на услугите ще бъдат сертифицирани за .NET, HP ще формира и една нова група от архитекти на .NET решения. В допълнение, HP ще създаде група за продажби от системни инженери и професионалисти по фирмени продажби в световен мащаб, които ще бъдат ангажирани с продажбата и инсталирането на решенията от типа Microsoft.NET.

.NET решенията ще обединят свързания със софтуера .NET на Microsoft и широката гама технологични платформи на HP. HP определя .NET на Microsoft като своята платформа номер едно за приложение на сървърите HP ProLiant.

Майкрософт.Net e първата архитектура, която е базирана изцяло на отворени стандарти XML. Това позволява лесна интеграция между съществуващи системи като например тези в державната администрация, заяви Теодор Милев, генерален директор на Мicrosoft за България.

Клиентите искат реална възвръщаемост от своите IT инвестиции и кратко време за внедряване на своите услуги. Чрез .NET и Web услугите те могат сериозно да оптимизират разходите си за информационни технологии, коментира Саша Безуханова, генерален директор на HP за България. Комбинираните усилия на Microsoft и HP, които имат повече от две десетилетия признат Microsoft опит и лидерски позиции в IT инфраструктурата и услугите, ще помогнат на корпоративните клиенти да реализират ползите от .NET по-бързо и ефективно, допълни тя.

Microsoft .NET е софтуер, който свързва информация, хора, системи и устройства. .NET свързва широк спектър от служители и бизнес технологии, позволявайки достъпа и използването на важна информация, когато и където тя е необходима. Изградена на стандартите на XML Web услуги, .NET позволява, както нови, така и съществуващи приложения да се свързват със софтуера и услугите през платформи, приложения и програмни езици.