Преди известно време Mozilla обявиха, че разработват своя браузър за предстоящата операционна система на Microsoft, но явно са си направили сметките без кръчмаря, съобщава kaldata.com.

Според пост в блога на Mozilla, Windows 8 RT, който ще е за ARM базирани устройства, ще поддържа две среди за приложения - Windows Classic и Metro и само браузърът на Microsoft ще върви в Windows Classic. Други браузъри ще могат да бъдат стартирани в Metro, но Mozilla искат техния браузър да тръгва и в Classic средата.

„Те се опитват да направят нова версия на тяхната операционна система, която изключва възможността за избор, съревнование и иновации", твърди Харви Андерсън, главният съветник на Mozilla. „Правейки IE единственият браузър на тази платформа е като да се върнем в годините, когато това беше единствения браузър в Windows." 

Представителите на софтуерния гигант все още не са коментирали ситуацията, но ако Internet Explorer е единствената опция за потребителите на ARM базирани устройства с Windows 8 OS ще е доста ограничаващ фактор. Ако от Microsoft оставят нещата така това може би ще е първият проблем на Windows 8 преди той да е излязъл дори.