Американската космическа агенция НАСА е заснела безпрецедентни снимки на взаимодействието на ударни вълни от два свръхзвукови самолета, част от нейните изследвания за разработване на самолети, които могат да летят по-бързо от скоростта на звука без гръмотевични "звукови гърмежи", съобщава "Франс прес".

Когато въздухоплавателно средство премине този праг - около 1 225 км/ч на морското равнище - то произвежда вълни от налягането, което оказва върху въздуха около него, които се сливат, за да предизвикат раздиращ слуха звук.

В сложна маневра на много опитните пилоти на Центъра за летателни изследвания "Армстронг" към НАСА в Калифорния, два свръхзвукови самолета Т-38 са летели само девет метра под друг самолет, чакащ да ги снима с високотехнологична високоскоростна камера, уточниха от НАСА.

Срещата - на височина от около 9 150 метра - е произвела хипнотизиращи снимки на ударните вълни, излъчвани от двата самолета.

Докато единият самолет лети точно зад другия, "шоковете ще се оформят по различен начин", изтъкна Нийл Смит от AerospaceComputing, инженерингова компания, която работи с НАСА.

"Тези данни наистина ще ни помогнат да подобрим разбирането си по какъв начин взаимодействат тези ударни вълни", коментира Смит.

Звуковите гърмежи могат да бъдат голямо неудобство, способни не просто да стряскат хората на земята, но и да причиняват щети - като разбитите прозорци - и това доведе до силни ограничения за свръхзвукови полети над сушата в страни като САЩ.

Възможността за заснемане на такива детайлни изображения на ударни вълни ще бъде "решаваща" за разработването от НАСА на X-59, изтъкнаха от агенцията, което е експериментален свръхзвуков самолет, който тя се надява, че ще може да премине скоростта на звука само с тътен вместо с звуков гръм.

Подобен пробив би могъл да доведе до разхлабване на ограниченията на полетите и завръщането на търговски самолети за първи път, откакто "Конкорд" беше пенсиониран през 2003 година.

Някои страни и градове забраниха френско-британския голям пътнически самолет от въздушното си пространство заради неговите звукови гърмежи.