46-годишен швейцарец, който беше парализиран след падане върху лед, си възвърна малко движение след първата в света операция за имплантиране на изкуствен интелект в човешки мозък, който чете мислите му, намеренията му да се движи и ги прехвърля на втори имплант в корема му, стимулиращ правилните мускули, пише Си Ен Ен.

"Движение, управлявано от мисълта" е начинът, по който Onward, нидерландска компания зад тази технология, описва пионерския процес.

"Въпреки че все още е твърде рано да предоставим пълни резултати, имаме удоволствието да съобщим, че технологията работи според очакванията и изглежда успешно реанимира парализираните му ръце, ръце и пръсти", казаха от компанията.

Повече от четвърт милион американци имат някаква степен на парализа поради увреждане на гръбначния им мозък, така че технология като тази може един ден да промени живота на мнозина.

"Ако страдате от парализа на ръката и изведнъж можете отново да я отваряте и затваряте - това е огромна промяна. Изведнъж можете да ядете. Печелите независимост", каза д-р Грегоар Куртин, френският невролог, който развива идеята за това, което той нарича "дигитален мост" между мозъка и тялото преди повече от десетилетие.

"Отстраняваме малко кост; заместваме тази част от костта с този комплект електроди и след това затваряме кожата," каза д-р Джоселин Блох, швейцарски неврохирург, извършил операцията и сътрудник на Кортин. "Този ​​имплант ще работи безжично и ще активира стимулацията на гръбначния мозък."

По-рано през лятото Блох и Куртин извършиха друга първа по вида си операция: те инсталираха подобни устройства в Герт-Ян Оскам, нидерландец, загубил възможността да използва краката си при катастрофа с велосипед, за да му помогнат да ходи отново естествено.

"Сега имплантите могат да улавят мислите ми за ходене и да се прехвърлят към стимулатора в долната част на гърба ми", каза Оскам пред CNN.

Куртин каза, че откритията са неочаквани. "Това, което откриваме е, че когато използваме тази система за дълъг период от време, чрез обучение, нервните влакна започват да растат отново. Така че ние възстановяваме нервната система с тази технология".

От onward кзват, че възстановяването на функцията на ръцете и ръцете е по-трудно от възстановяването на способността за ходене.

"По-изтънчено е", каза Дейв Марвър, главен изпълнителен директор на Onward. "Особено ако искате да разширите възстановяването на движението до пръстите, а не само до ръката."

Някои етици изразяват опасения, че такава технология за четене на мисли може да се използва злонамерено за нахлуване в личния живот на хората. Куртин и Блок посочват, че техният имплант декодира само мисли, свързани с движение.

"Вероятно не разбираме достатъчно невронния код, за да извлечем наистина вашите мисли", каза Кортайн. "Поне засега."

Мъск, Зукърбърг и Гейтс с американските сенатори обсъждат изкуствения интелект

Мъск, Зукърбърг и Гейтс с американските сенатори обсъждат изкуствения интелект

Законодателите се борят с това как да смекчат опасностите от нововъзникващата технология