Питър Агр Шведската академия на науките обяви имената на лауреатите на Нобеловата награда за химия. Това са американските учени Питър Агр и Родерик МакКинън.

Те са наградени за приноса им в практическото доказване на съществуването на йонни канали в клетъчните мембрани. Учените ще получат 10 млн. шведски крони или 1.3 млн. долара.

Тяхното откритие изяснява как солите и водата се транспортира в клетките на човешкото тяло и извън тях. Това е важно открите, което ще помогне за разбирането на много болести, сред които заболяванията на бъбреците, сърцето, мускулите и нервната система, се казва в съобщението на Нобеловия комитет.

МакКинънРодерик Мак-Кинън, роден в предградие в Бостън през 1956 година, в момента е професор в универистета Рокфелер, Ню Йорк. Той работи в областта на молекулярната невробиология и биофизика и е направил важни изследвания на структурата и механизмите на проникване на йонните соли.

Питър Агр, роден в Нордфилд, щата Минесота, през 1949, в момента е професор в университета Джон Хопкинс в Балтимор и се занимава с изследвания в областта на биохимията и медицината.

Наградата за химия се дава за 95-ти път, а раздаването на Нобеловите награди е за 102-ра година. Химиците не са получавали престижния приз през 1916, 1917, 1924, 1933, 1940 и 1942 година.