Фирмата за изследване на Луната iSpace обяви, че ще транспортира безпилотен луноход на Обединените арабски емирства (ОАЕ) до Луната през следващата година, след като държавата от Персийския залив се стреми да разшири своя космически сектор, информира "Франс прес".

ОАЕ - съставени от седем емирства, включително столицата Абу Даби и по-свободния Дубай - обявиха през септември 2020 г., че планират да изстрелят лунохода "Рашид" до 2024 г.

Луноходът "ще бъде транспортиран до Луната на лунния космически кораб на iSpace" по време на мисия през 2022 г., се казва в изявление на японската компания.

iSpace "ще достави на Луната лунохода "Рашид" на лунната мисия на Емирствата, ще осигури телеграфна комуникация и захранване по време на круизната фаза и ще се ангажира с безжична комуникация на лунната повърхност".

ОАЕ са новаци в света на изследването на космоса, но бързо правят своя отпечатък.

През септември 2019 г. богатата на петрол страна изпрати първия човек от емирствата в космоса като част от тричленен екипаж, който излетя с ракета "Союз" от Казахстан за осемдневна мисия.

След това през февруари тяхната сонда "Hope" успешно навлезе в орбитата на Марс, за да разкрие тайните на марсианското метеорологично време, правейки история като първата междупланетна мисия на арабския свят.

iSpace, която е основана през 2010 г., ще използва ракетата на SpaceX (Falcon 9) на Илон Мъск за първата си мисия за изстрелване на спускателен апарат през следващата година, който ще бъде изстрелян от Флорида в САЩ.

Владетелят на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум заяви, че произведеният от емирствата луноход ще покрива "области, които все още не са достигани в предишни изследователски мисии".

Това е част от стратегията на страната за изграждане на нови способности, базирани на знания и наука, добави той.

Проектът бележи още едно първо в историята за ОАЕ, правейки го първото пътуване до Луната на арабска държава.

Пресслужбата на Дубай уточни, че 10-килограмовият луноход ще бъде неразделна част от усилията за изграждане на първото селище на Марс през 2117 г. - един от най-амбициозните планове на ОАЕ.