Изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков и Гуидо Барановски - председател на Общото събрание на Технологичен център-Дортмунд ООД, подписаха споразумение за подготовка на проекта „Технологичен център"-София.

Целта на подписания договор е да се изготви технологичен център, който да се превърнe в технологичен парк. След това ще се кандидатства за отпускането на средства за изграждането на инфраструктурата, съобщи БНР.

Един от възможните терени за изграждането на парка е в район „Искър",като теренът е 32 дка и е собственост на БАН. Другият възможен проект е на мястото на комбината „Кремиковци".

При подписването на договора Барановски обясни, че  през 2001 г. за последен път е била добита стомана в Дортмунд в Германия, а през 2005 година вече е започнал работа технологичният парк, в който работят 500 фирми.

Технологичният парк в Дортмунд е един от най-мащабните в Европа и най-големият в Германия.

В София паркът може да стане факт в близките  от 5 до 10 години. Българската столицата ще получи получи опит за неговото изграждане от Германия.

Първата работа пред Столична община е да се сформира екип, който да изгради концепцията за изграждане на технологичния център, отбеляза Герджиков.