Парижани гласуваха с голямо мнозинство за премахване на вездесъщите електрически скутери (тротинетки) от улиците на френската столица в мини-референдум, за който кметът Ан Идалго каза, че е изпратил "много ясно послание", предава Асошиейтед Прес.

15 000-те разделящи мненията мини-скутери се очаква да изчезнат от центъра на Париж в края на август, когато изтекат договорите на града с трите оператора, предлагащи ги под наем.

Въпросът, който кметството зададе на гласоподавателите в своя общоградски мини-референдум в неделя, беше: "За или против скутерите на самообслужване в Париж?"

Резултатът се оказа категоричен. Кметството съобщи на уебсайта си, че около 103 000 души са гласували, като 89% отхвърлят електрическите скутери и само 11% ги подкрепят.

Избирателната активност беше много ниска. Гласуването беше отворено за всички 1,38 милиона регистрирани избиратели на Париж.

Кметът на Париж Ан Идалго приветства референдума като успешен и повтори обещанието си да уважи резултата от консултативния референдум.

"Много ясното послание на гласоподавателите сега става наше ръководство", каза тя. "С моя екип ще последваме решението им, както бях обещала."

Разпръснати из Париж, лесни за намиране и наемане с приложение за изтегляне и сравнително евтини, скутерите са хит сред туристите, които обичат скоростта им и свободата да си помогнеш сам.

През петте години от въвеждането им, следвайки електрическите коли и велосипедите под наем, скутерите под наем също спечелиха последователи сред някои парижани, които не искат или не могат да си позволят собствени, но харесват опцията да избягат от метрото и другия градски транспорт.

Но много парижани се оплакват, че електрическите скутери са дразнител в очите и заплаха за трафика, а малките превозни средства са участвали в стотици инциденти.

Над 1600 нарушения с е-тротинетки у нас за две години

Над 1600 нарушения с е-тротинетки у нас за две години

За периода от 7 юли 2020 до 16 юни 2022 г.