Руска актриса и режисьор излетяха към Международната космическа станция (МКС) в исторически опит за победа над САЩ Русия да заснеме първия филм в орбита, предаде "Франс прес".

Руският екипаж трябва да победи проект на Холивуд, обявен миналата година от звездата от "Мисията невъзможна" Том Круз заедно с НАСА и SpaceX на Илон Мъск.

37-годишната актриса Юлия Пересилд и 38-годишният кинорежисьор Клим Шипенко излетяха от руския космодрум Байконур в бившата съветска република Казахстан в очакваното време, като скачването с МКС се осъществи няколко часа по-късно.

Рутинно: Товарният космически кораб SpaceX Dragon се завърна от МКС

Рутинно: Товарният космически кораб SpaceX Dragon се завърна от МКС

Приземи се в океана с помощта на парашут

"Излитане както беше планирано", написа в "Туитър" ръководителят на космическата агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин.

Водени от ветерана космонавт Антон Шкаплеров, екипът на филма пътува с космическия кораб "Союз МС-19" за 12-дневна мисия на МКС, за да снима сцени за филма "Предизвикателството".

"Екипажът се чувства добре", беше чут за казва Шкаплеров в предаването на живо няколко минути след излитането.

Сюжетът на филма, който беше крит заедно с бюджета си, беше разкрит от "Роскосмос", като се съсредоточава около жена хирург, която е изпратена на МКС, за да спаси космонавт.

SpaceX изстреля към МКС ракетата Falcon 9 с космическия кораб Dragon

SpaceX изстреля към МКС ракетата Falcon 9 с космическия кораб Dragon

Dragon ще достави товари за екипажа

Уточнява се, че Шкаплеров и двама други руски космонавти на борда на МКС имат епизодични роли във филма.

Екипажът на МКС, който включва също френски, японски и трима астронавти от НАСА, приветства новодошлите, след като люкът се отвори около 17:10 часа българско време.

"Беше трудно психологически, физически и емоционално... но мисля, че когато постигнем целта си, всички предизвикателства няма да изглеждат толкова лошо", отбеляза Пересилд, която беше избрана от 3000 кандидати за ролята, на пресконференцията преди полета вчера.

Верни на традицията преди полет, спазвана религиозно от космонавтите, екипажът каза, че в неделя са гледали класическия съветски филм "Бялото слънце на пустинята".

"Прогрес МС-17" полетя към МКС

"Прогрес МС-17" полетя към МКС

Скачването се очаква на 2 юли

Очаква се Шипенко и Пересилд да се завърнат на Земята на 17 октомври в капсула с космонавта Олег Новицки, който е на МКС през последните шест месеца.

Ако бъде успешна, мисията ще добави към дълъг списък от първи пъти за руската космическа индустрия.

Съветският съюз изстреля първия сателит "Спутник" и изпратиха в орбита първото животно, куче на име Лайка, първия човек, Юрий Гагарин, и първата жена, Валентина Терешкова.

Роскосмос в надпревара с НАСА за първи филм в космоса на МКС

Роскосмос в надпревара с НАСА за първи филм в космоса на МКС

Русия праща в орбита 36-годишна рускиня, козът на САЩ е Том Круз

Но в сравнение със съветската епоха, съвременна Русия изпита затруднение да иновира и нейната космическа индустрия се бори да си осигури държавно финансиране, като Кремъл дава приоритет на военните разходи.

Нейната космическа агенция все още разчита на замислена от СССР технология и се сблъска с редица спънки, включително корупционни скандали и неуспешни изстрелвания.

Русия също така изостава в световната космическа надпревара, сблъсквайки се с тежка конкуренция от САЩ и Китай, като Пекин показва нарастващи амбиции в индустрията.

На "Роскосмос" също така беше нанесен удар, след като миналата година SpaceX успешно достави астронавти на МКС, което струва на Русия нейния монопол за пътувания до орбиталната станция.

За политическия анализатор Константин Калачев космическият филм е въпрос на PR и начин да "отвлече вниманието" на руснаците от проблемите, пред които е изправен "Роскосмос".

"Това трябва да вдъхнови руснаците, да покаже колко сме готини, но мисля, че руснаците напълно са загубили интерес към космическата индустрия", коментира Калачев пред АФП.

Космическият кораб на SpaceX се скачи с МКС

Космическият кораб на SpaceX се скачи с МКС

Endeavour превозва третия екипаж, изпратен на МКС от SpaceX