Ракетата носител "Союз-2" с товарен кораб "Прогрес МС-16" беше изстреляна от космодрума в Байконур, съобщава "Новости.

Това е второто изстрелване в Космоса от страна на Русия тази година и първото от Байконур. Изстрелването е станало в 7:45 часа московско време (6:45 ч. българско) от 31-ва площадка, като корабът вече е излязъл в орбита.

"Прогрес" ще пътува до Международната космическа станция (МКС) в продължение на два дни; прикачването му към модула "Пирс" се очаква в 17:20 часа московско време на 17 февруари.

Рогозин нарече "глупави и незаконни" санкциите на САЩ срещу "Союз"

Рогозин нарече "глупави и незаконни" санкциите на САЩ срещу "Союз"

САЩ решили да "плюнат в самарския кладенец"

Космическият кораб ще трябва да достави почти 2,5 тона товари до МКС, от които 600 килограма гориво за зареждане на станцията, 420 литра питейна вода и около 1400 килограма различно оборудване и материали. Включително - апаратура за бордовите системи за контрол и поддържане на живота, средства за медицински контрол и санитарно-хигиенна поддръжка, облекло и инструменти за космически експерименти.

Товарът на "Прогрес" включва и храна за руските космонавти Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков. Поради забавяне на изстрелването на кораба, което трябваше да се състои през декември, те изчерпаха храната си и през февруари преминаха към храната на американците. В кораба са били натоварени и ябълки, портокали, лук и чесън.

Американски астронавт и двама руски космонавти полетяха със "Союз" към МКС

Американски астронавт и двама руски космонавти полетяха със "Союз" към МКС

След като са прекарали строга карантина

Освен това към МКС са били изпратени 40 килограма азот, за да се компенсира изтичането на въздух от руския модул "Звезда", което беше регистрирано през септември 2019 г. То е било причинено от пукнатини в корпуса на междинната камера, една от които - с дължина 4,5 сантиметра - беше открита и временно ремонтирана в края на 2020 г.

Мощен микроскоп трябва да помогне при търсенето на други възможни пукнатини, а армирани плочи с лепилна връзка трябва временно да ги поправят.

Сега на МКС, освен Рижиков и Куд-Сверчков, работят американските астронавти Катлийн Рубинс, Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър и Шанън Уокър, както и японецът Соичи Ногучи.

Капсулата "Союз" върна успешно на Земята трима членове на МКС

Капсулата "Союз" върна успешно на Земята трима членове на МКС

Руснак, американец и гражданин на ОАЕ

Корабите "Прогрес" се използват за доставка на товари за екипажа, гориво, кислород, въздух и питейна вода. Те също така се използват за коригиране на височината на орбита на МКС и за отдалечаване от сблъсък с космически отломки. От 1978 г. насам са изстреляни 168 кораба "Прогрес" с различни модификации, три от които не стигнаха до МКС заради аварии с ракетите носители през 2011, 2015 и 2016 г.