Защитниците на правата на жените призоваха за протести в десетки полски градове в сряда под мотото "Спрете да ни убивате", след като жена в петия месец от бременността почина от сепсис след отказан аборт, поредният подобен смъртен случай след затягането на закона за абортите в Полша, предава Асошиейтед Прес.

Протестите с искане за либерализиране на закона за абортите ще се проведат в столицата и още близо 50 града следобед и вечерта.

33-годишната жена почина миналия месец в болницата "Йоан Павел II" в Нови Тарг в Южна Полша. Това е болница в дълбоко консервативен регион на предимно католическата страна. Болницата пази мощи на покойния полски папа и полските медии съобщават, че никога не извършва аборти по принцип.

Жената, Дорота Лалик, пристигна там, след като водите й са изтекли и й е било казано да лежи с вдигнати крака, тъй като медиците се надяваха околоплодните води да се възстановят  Тя развива сепсис и умира три дни по-късно на 24 май.

Съгласно действащия закон жените имат право на аборт само в случай на изнасилване или кръвосмешение или ако съществува заплаха за живота или здравето им. Правителствените власти подчертаха тази седмица, че законът не е причината за смъртта на жената. Те казаха, че жените имат право на законен аборт в такива случаи и че болницата е нарушила правото й на законен аборт.

"Такива перинатални смъртни случаи е имало и по времето на Гражданската платформа", каза премиерът Матеуш Моравецки в сряда, имайки предвид центристката опозиционна партия, която държеше властта преди него, преди неговата дясна партия да поеме управлението през 2015 г.

Още преди партията на Моравецки "Право и справедливост" да вземе властта, законът за абортите в Полша беше един от най-рестриктивните в Европа.

Защитниците на правата на жените твърдят, че сегашният закон е имал особено смразяващ ефект и предупреждават, че лекарите излагат живота на жените на риск, тъй като дават приоритет на спасяването на плода пред жената, или по идеологически причини, или поради страх от правни последици за самите лекари.

Правителството и групите против абортите контрират, че това са медицински грешки, които не трябва да се случват, но те не са свързани с новия закон. Те обвиняват партиите, подкрепящи абортите, че политизират трагичните смъртни случаи в своя политическа полза.

Няколко жени вече починаха, след като конституционният съд постанови през 2020 г., че жените вече не могат да прекъсват бременност в случаи на тежки фетални деформации. Оттогава е имало случаи на заплашваща бременност, но лекарите изчаквали, докато плодът престане да има сърцебиене, вместо да извършват аборт.

Критиците на сегашните закони също твърдят, че друг проблем съществува, когато лекарите отказват да извършват аборти поради личните си морални убеждения.

Либералният всекидневник "Газета Виборча" написа в сряда, че така наречената "клауза за съвестта" се използва не само от отделни лекари, но дори от цели здравни заведения, включително това, където жената е починала.

"Институцията на клаузата на съвестта, тъй като води до смърт, трябва да бъде премахната", твърди вестникът.

Депутат от левицата призова парламентът да стане и да спази минута мълчание във вторник в памет на починалата жена. Депутатите от дясната управляваща партия не станаха на крака.

Полша, където има почти пълна забрана на абортите, създаде регистър на бременности

Полша, където има почти пълна забрана на абортите, създаде регистър на бременности

Полицията вече разпитва жени за бременността им, жените са заплашени дори при спонтанен аборт