Нобеловата награда за химия се присъжда тази година на французина Ив Шовен (74 г.) и на двамата американци Робърт Гръбс (63 г.) и Ричард Шрок (60 г.), съобщи Кралската шведска академия на науките в Стокхолм.

Изследователите са отличени за трудовете си за разработване на нови методи на обменни реакции в органичния синтез.

Работата на учените се фокусира върху процесите на реорганизация на молекулите на въглерода и процесите на формиране и разрушаване на нотите химически връзки. Това е голяма крачка в развитието на "зелената химия", тоест, намаляването на опасните отпадъци при съществено нарастване на промишленото производство, се казва в изявлението на Нобеловия комитет.

Разработеният от тримата учени процес се използва ежедневно в химическата индустрия - откритите от тях химически катализатори при разграждането на нефт водят до получаване на въглeродно съединение, от което пък се произвеждат лекарства и пластмаси.

Това е стъпка за постигането на екологично чисто производство чрез намаляване на вредните отпадъци. Изследванията на Шовен, Гръбс и Шрок имат огромно значение за фармацевтиката и разработката на нови синтетични материали, посочват от комитета.

Тримата отличени химици ще си поделят 1.1 млн. евро или 10 млн. шведски крони, които ще им бъдат връчени на официална церемония на 10 декември.

Миналата година наградата отиде при израелците Аарон Цихановер и Аврам Грешко, както и при американеца Ъруин Роуз, които направиха важни открития в областта на разпадането протеините. Оказа се, че ако този процес не функцинира правилно, могат да се образуват ракови клетки.