ХапчетаУпотребата на наркотика екстази може да стане причина за възникване на болеста на Паркинсон. До този извод стигна група американски учени, провеждащи експерименти за въздействието на екстази. Те инжектирали наркотика на на маймуни три пъти през три часа – именно при такъв интервал зачестява употребата на клубното хапче, съобщи РИА “Новости”.

Изследванията, проведени в Станфордския университет, доказали, че екстази нанася сериозни вреди на невроните, произвеждащи фермента допамин. Уврежданията на мозъка се забелязват още на втората седмица след началото на приемането на хапчето, но учените още не са установили дали последствията са необратими.

Според лекари, развитието на нелечимото прогресиращо заболяване на нервната система се дължи именно на спирането на работата на мозъчните клетки, произвеждащи допамин.

В САЩ екстази се определя като халюциногенен анфетамин, той е забранен по целия свят и според класификациите на ООН се сравнява с хероина. В състава на синтетечния наркотик, в зависимост от мястото на неговото поризводство, влизат такива вещества като LSD, атропин, ефедрин, аспирин и други.