Често слушаме за антиоксидантите и знаем, че те са от тези хранителни вещества, които трябва да се стремим да си набавяме редовно, за да живеем дълъг и щастлив живот. Подочули сме и че се борят със свободните радикали, които правят куп поразии в тялото ни, но пак не сме наясно за какво точно става въпрос. Затова сега ще надникнем по-навътре в тяхната същност.

Каперси, антиоксиданти, защо са полезни и така популярни в кулинарията

Каперсите – силни антиоксиданти с неповторим вкус

Какво съдържат и с кои храни най-добре се комбинират

Антиоксидантите са изкуствени или естествени вещества, които предотвратяват и забавят увреждането на клетките и тъканите, като атакуват свободните радикали. Те пък са естествени странични продукти от метаболизма и се образуват в отговор на стресови фактори от околната среда (като мръсен въздух или тютюнев дим например).

Когато броят на свободните радикали в тялото ни е твърде голям, това води до оксидативен стрес, който може да причини някои сериозни проблеми - рак, сърдечно-съдови и невродегенеративни заболявания. И тук се намесват антиоксидантите, които трябват да поддържат свободните радикали с достатъчно ниски нива, за да не се стига до тези последствия.

Снимка 545974

Източник: iStock

Свободните радикали имат силно нестабилни атоми, което ги прави лесна мишена. Те често и се припрепват към други клетки от тялото. Така например имунната ни система може да ги изпрати, за да атакуват някой патоген, попаднал в организма. Те го увреждат, крадат електроните му и го отслабват.

Когато обаче тялото е в състояние на оксидативен стрес, свободните радикали в него са способни да разрушават ДНК-то, мастната тъкан и протеините. А за разлика от свободните радикали, които са с нестабилни електрони, антиоксидантите имат допълнителни. 

Това означава, че антиоксидантите могат да предадат излишните си електрони на свободните радикали, като по този начин ги стабилизират и предотвратяват възможността да увредят клетките и тъканите. 

Снимка 545976

Източник: iStock

До този момент учените са открили стотици вещества, които отговарят по функция на определението антиоксидант. Най-често си ги набавяме чрез храната, която консумираме. А в нея се срещат най-вече витамините С и Е. Освен че се справят успешно със свободните радикали, те имат и много други ползи за здравето.

Каротеноидите са други добре известни антиоксиданти. Сред тях са бета-каротин, ликопен, лутеин и зеаксантин. С тях обаче е добре да не прекаляваме. Селен, алицин, глутатион, флавоноиди и куркумин са други естествени антиоксиданти, които можем да си набавим чрез храненето.

Те най-често са в плодовете, зеленчуците и бобовите растения. По-малко известен източник на антиоксиданти са подправките и билките (канела, риган, куркума, къри на прах, магданоз, босилек, джинджифил и т.н.). Тях също не бива да подценяваме както и ядките, и пълнозърнестите храни, съветват ни от Live Science.

Питера, антиоксиданти, минерали и още ползи от водата на сварения ориз

Водата от ориза - безценна течност

Определено не е за изхвърляне

През последните години все по-популярни стават и синтетичните антиоксиданти под формата на хранителни добавки. Тях обаче е по-добре да избягваме, защото могат да доведат до различни здравословни проблеми, защото и с тях е по-лесно да предозираме, предупреждават учените.