В последните години Бил Гейтс е съсредоточил време и средства в идеята за опазване на околната среда, контрол на климатичните промени и предотвратяване на здравни и хуманитарни кризи.

Бил Гейтс, Слънцето и как милиардерът планира да се справи с глобалното затопляне

Бил Гейтс иска да "скрие" Слънцето

Какво може да се обърка

Именно затова и все по-често от основателя на Microsoft чуваме идеи като да "закрие" Слънцето и да отразява светлината му със стратосферен аерозол. Сега милиардерът има и ново предложение как да се намали вредният ефект върху околната среда от отглеждането на животни за месо.

Отдавна се знае, че животновъдството е един от основните виновници за голямото количество парникови газове, отделяни в атмосферата. Затова и са все повече призивите да преминем към хранене изцяло с растителни продукти, ако искаме да спасим планетата си.

Консумацията на месо, климатичните промени и как можем дa им повлияем с храненето си

Вегетарианството ще ни спаси от климатичните промени

Необходима глътка въздух

Е, Бил Гейтс има и друго предложение, свързано с научните постижения в последните години. Според написаното в последната му книга How to Avoid a Climate Disaster, богатите страни трябва да преминат изцяло на "синтетично телешко месо", за да се намалят рекордните в последните години нива на отделяния от животните метан.

Създаденото в лаборатория култивирано месо се произвежда от животински клетки, които се размножават чрез тъканно инженерство. По този начин се "отглеждат" парчета месо, без да е необходимо да се убиват животни.

Снимка 519436

Източник: iStock

Количеството на вредния газ в атмосферата нараства значително между 2000 и 2017 г., а изследователите изчисляват, че ефектът от това може да бъде увеличение на средните годишни температури с до четири градуса по Целзий до края на века. Това е наистина притеснително, защото може да доведе до повишен риск от природни бедствия, които биха причинили масов глад и миграция.

Месото, регенеративното земеделие и какво е бъдещето на планетата

Може ли месото да спаси планетата

Природата си го е измислила

"Емисиите от едър рогат добитък и други преживни животни са почти толкова големи, колкото тези от металната промишленост за изкопаеми горива", коментира изследователят д-р Робърт Джаксън. "Хората се шегуват с оригване на крави, без да осъзнават колко голям е всъщност е проблемът", цитират го от Sky News.

Снимка 519437

Източник: iStock

Гейтс е наясно, че тази промяна няма как да се случи в най-бедните 80 страни по света, но пък е напълно възможна в тези с голям бюджет. Той също така подчертава факта, че производството на месо в лаборатория надали в скоро време ще стане икономически рентабилно, но сме длъжни да опитаме в името на природата.

"Фалшивото" месо, сайтанът и най-здравословните веган алтернативи

"Фалшивото" месо е бъдещето

Веган предложенията са тук, за да останат

Не липсва и моментът с вкусовите качества на синтетичното телешко, с които също ще има процес на напасване. Милиардерът говори най-вече за компанията Memphis Meats, която произвежда синтетично месо на клетъчно ниво. Към настоящия момент този бизнес е едва 1% от общите доставки на месо в световен мащаб, но Гейтс прогнозира това да се промени скоро.