Смокините не са от най-популярните плодове и вероятно често ги подминаваме на щанда, за да вземем някоя ябълка или банан например. Но това е наша грешка, която след като разберем колко са полезни, със сигурност ще поправим.

Плодовете, зеленчуците, флавоноидите и какво да ядем, за да поддържаме мозъка млад

Шарени плодове и зеленчуци за млад мозък

Кои са магичните вещества в тях

Още от древността смокините са известни като природно лекарство за различни състояния и заболявания - като анемия, диабет, болести на черния дроб, кожни проблеми, уринарни инфекция и други. Това се дължи на състава им, богат на различни полезни вещества, от които организмът ни има нужда, за да функционира правилно и да бъдем здрави.

Хранителни вещества

Смокините са богати на калий и фибри - два от основните компоненти на балансирания начин на хранене, които обаче мнозина от нас не си набавят в достатъчни количества. Този плод е много богат на фибри както пресен, така и изсушен. Влакната подпомагат храносмилането, увеличават чувството за ситост и се грижат за сърдечно-съдовата система.

Снимка 544836

Източник: iStock

Калият е вещество, което се намира във всяка клетка на нашето тяло. А с една смокиня можем да си набавим между 7 и 18% от препоръчителната дневна доза. Сушените смокини са отличен източник и на манган, магнезий и калций - все вещества, от които имаме нужда, но често не си набавяме в необходимите количества.

Антиоксиданти

Смокините са наистина богати и на тях. Те забавят процеса на окисляване, който пък предшества остаряването, както и развитието на редица заболявания, сред които и онкологични. 

Различните сортове смокини са с различно съдържание на антиоксиданти, но всички са достатъчно богати на полифеноли, за да си заслужава да ги включим в менюто си. Според различни проучвания, правилно изсушените смокини са дори по-богати на антиоксиданти от пресните. А и са много лесен начин да си ги набавим навсякъде и по всяко време.

Според изследвания, в плодовете и листата на смокините се съдържат биоактивни компоненти, които действат унищожително на някои туморни клетки в човешкото тяло.

Снимка 544834

Източник: iStock

Диабет

Научни експерименти показват намаляване на нивата на глюкоза в кръвта при плъхове, на които е даван екстракт от смокинови листа. Доказано е също, че в листата има вещества, които намаляват нивата на холестерол и нормализират антиоксидантната дейност. По този начин тялото се бори по-успешно с оксидативния стрес, причинен от диабета.

Смокиновите плодове пък са ефективни в борбата със страничните ефекти от диабета като нормализират различни телесни функции.

Бактерии и гъбички

Смокините могат да се използват като естествен антибактериален и противогъбичен агент. Екстрактът от листа на смокиня може да неутрализира различни бактерии в устната кухина, както и гъбички, и бактерии. Освен това смокините стимулират естествения имунен отговор, предава Cookist.

Гроздето, съсирването на кръвта и кога трябва да ограничим плода заради витамин К

Един страничен ефект от гроздето

Кога трябва да ограничим консумацията му

Бръчки

Някои проучвания показват, че екстрактът от смокинови листа действа ефективно срещу образуването на бръчки. Използването на кремове с него води до значително намаляване на мимическите бръчки благодарение на подпомагането на синтеза на антиоксиданти и колаген. Тези козметични продукти се използват и за третиране на хиперпигментация и акне например.