Към днешна дата у нас има само 240 туристи, които са дошли по линия на фалиралия британски туроператор "Томас Кук". Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, позовавайки се на последната справка от мобилните екипи на ведомството от тази сутрин.

Около 200 от туристите се намират в курорта "Златни пясъци", а останалите 40 са настанени в "Слънчев бряг".

По думи на министъра се очаква те да заминат утре или най-късно вдругиден, като разходите им са поети изцяло от застрахователните компании нза подразделенията на "Томас Кук" в Германия, Великобритания и Полша.

Български туроператор извозва туристите на "Томас Кук" за своя сметка

Български туроператор извозва туристите на "Томас Кук" за своя сметка

"Не можем да оставим клиентите на улицата"

Няма абсолютно никакви разходи за българските хотелиери по отношение на престоя на тези туристи, които се намираха в България, когато британската компания обяви своя фалит, увери Ангелкова.

Припомняме, на 23 септември бе обявено, че британският туроператор "Томас Кук" прекратява дейността си. Над 600 000 туристи, клиенти на туристическата компания, бяха засегнати от фалита ѝ. Малко по-късно подразделенията на компанията в Германия и Полша също обявиха фалити.

Първоначално бе съобщено, че около 2500 души се намират у нас по линия на "Томас Кук", в последствие броят им нарасна до 6000. Министър Николина Ангелкова свика спешна среща на бранша във връзка с фалита на компанията, а след нея стана ясно, че загубите за родния туризъм се изчисляват в милиони.

Няма изгонени от хотелите туристи на "Томас Кук" у нас

Няма изгонени от хотелите туристи на "Томас Кук" у нас

Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация