Засегнатите туристи от фалита на туроператора "Томас Кук" и дъщерните му компании в Германия и Полша ще бъдат извозени за сметка на български туроператор, който е представител на компанията у нас. Това съобщи за bTV управителят на фирмата "Астрал Холидейз" Христо Гълбачев.

В момента в България туристите на фалиралия туроператор са общо 3950, като те са настанени в 33 хотела в к.к. "Слънчев бряг" и 21 във Варна.

Гълбачев посочи, че е било взето решение всички туристи да бъдат извозени за сметка на "Астрал Холидейз", след което българският туроператор ще претендира пред съответните инстанции.

Тревожат се за фалити на родни хотели след "Томас Кук"

Тревожат се за фалити на родни хотели след "Томас Кук"

Ангелкова: Ключово е да се спаси сезон 2020

Не можем да оставим клиентите на улицата, категоричен бе той.

По негови изчисления загубите, които ще претърпи българският туроператор, са за милиони. Гълбачев обаче призова засегнатите да проявят разбиране и търпение, докато дължимото не бъде изплатено.

Той отрече у нас да е имало предварителни данни за фалита на "Томас Кук".

Нямахме по-рано предварителна информация и преди точно по-малко от един месец имаше официално съобщение от Питър Фанкхаузер, че в момента преговорите с китайския им инвеститор и с някои други са изключително позитивни и че "Томас Кук" продължава, обясни Гълбачев.

Според него най-важното е клиентите да запазят доверието си в търговската марка, която е един от най-старите туроператори в България. Той подчерта и че е необходимо партньорите на фирмата да проявят разбиране.

Няма изгонени от хотелите туристи на "Томас Кук" у нас

Няма изгонени от хотелите туристи на "Томас Кук" у нас

Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Припомняме, на 23 септември бе обявено, че британският туроператор "Томас Кук" прекратява дейността си. Над 600 000 туристи, клиенти на туристическата компания, бяха засегнати от фалита ѝ. Малко по-късно подразделенията на компанията в Германия и Полша също обявиха фалити.

Първоначално бе съобщено, че около 2500 души се намират у нас по линия на "Томас Кук", в последствие броят им нарасна до 6000. Министър Николина Ангелкова свика спешна среща на бранша във връзка с фалита на компанията, а след нея стана ясно, че загубите за родния туризъм се изчисляват в милиони.

Милиони губи туризмът ни след фалита на "Томас Кук" и то през 2020 г.

Милиони губи туризмът ни след фалита на "Томас Кук" и то през 2020 г.

Британското правителство със спецоперация за връщане на британските туристи