България е подала кандидатурата си за председател и вицепредседател на Регионалната комисия "Европа" на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН, за което организацията е уведомила останалите членки.

Това стана ясно по време на среща в Белград между министъра на туризма Николина Ангелкова с генералния секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Талеб Рифай. Тя бе в рамките на Конференцията за устойчиво развитие на туризма в Дунавския регион: Нови перспективи, съобщиха от туристическото ведомство.

Решението вероятно ще бъде взето по време сесията в Китай. Също там ще бъде представена за одобрение и Конвенцията на етиката в туризма на СОТ. Министерството на туризма участва в работната група за създаването на документа, който ще се придържа към принципите, заложени в Глобалния кодекс на етиката в туризма на световната организация.

Предвижда се в края на месец май 2018 г. да бъде организирана международна конференция в София на тема туризъм и енергетика, на която ще бъдат поканени представители на Европейската комисия и Телеб Рифай, съобщи министър Ангелкова. Конференцията ще се организира в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Талеб Рифай поздрави министър Ангелкова за добрата организация на конференция на първия Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм под егидата на СОТ, който се проведе в края на 2016 г. Двамата обсъдиха възможността конференцията да стане традиционна и България да бъде домакин на всеки 2 години.

Министър Ангелкова подчерта, че само преди броени дни София бе домакин на друга важна проява в партньорство с организацията - втория международен семинар "По Западния път на коприната". За участие в нея бяха поканени представители на 33-те страни членки на програмата на

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе в Белград работна среща с предложения за нов генерален секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Зураб Пололикашвили от Грузия.

Неговата кандидатура за отговорния пост бе гласувана в рамките на 105-ата сесия на Изпълнителния съвет на СОТ в Мадрид през месец май 2017 година и България беше сред страните, които я подкрепиха.

Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество между Министерството на туризма и СОТ, както и бъдещи съвместни инициативи за устойчивото развитие на сектора.

Николина Ангелкова запозна Зураб Пололикашвили с предприетите от туристическата администрация стъпки за устойчивото развитие на туризма и го увери, че България ще продължи да бъде един от най-активните членове на СОТ.

Новият генерален секретар на организацията ще бъде с мандат 2018- 2021 г. Очаква се изборът да бъде оповестен на 22-рата сесия на Генералната асамблея на СОТ в китайския град Ченду през септември тази година.