Големият проблем в момента е как се управлява българският туризъм и къде изчезват милиарди. Това заяви пред bTV бившият заместник-министър на туризма Бранимир Ботев.

Припомняме, преди дни Ботев заяви, че маскирани са опитали да нахлуят в къщата му край Варна заради негово интервю, в което той коментира, че "начинът, по който се управлява туризмът от Ангелкова и хората около нея, предоставя индустрията в ръцете на мутрите".

Властите обаче работят по версия за грабеж. От своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова пък заяви, че ще съди Ботев за клевета.

Ангелкова завежда дело срещу бившия си заместник Бранимир Ботев

Ангелкова завежда дело срещу бившия си заместник Бранимир Ботев

Министърката тълкува като клевета опита за сплашване в дома му

Според бившия зам.-министър при нахлуването на маскираните в дома му не може да става въпрос за обир. "Няма крадци, които, докато хората вечерят, да си слагат маски на осветена улица пред камери, да прескачат висока ограда и да минават през осветено място", категоричен беше Ботев.

Той се надява полицията вече да е установила от записите на охранителните камери на другите къщи в района с каква кола са избягали маскираните.

Ботев е ясен, че инцидентът е опит за сплашване заради неговите твърдения, че в туристическия сектор има "драстично разминаване" между данните за прихода от туризма в икономиката. Министерството казвало едно, а международната организация WTTC - друго.

"Говори се за близо 9 млн. туристи, а в същото време туристите, които реално са осъществили нощувки в България са от порядъка на 3.5 млн. Останалите са или транзитно преминаващи, или посетители - това не са туристи. Или някъде другаде изчезват тези цифри - ако ние наистина имаме 9 млн. туристи, има 17 млн. нощувки, които отчита Националния статистически институт (НСИ), които грижливо се пропускат и не се казват. Някой ще повярва ли, че идват туристите в България, стоят два дни и си тръгват", запита иронично Ботев.

Ботев отново не обяви кой го е "посъветвал" да не прави толкова остри коментари.

Маскирани опитали да нахлуят при семейството на бивш зам.-министър на туризма
Обновена

Маскирани опитали да нахлуят при семейството на бивш зам.-министър на туризма

Мъжете прескочили оградата към 22 часа

Относно намерението на Ангелкова да го съди Ботев заяви, че чака с удоволствие двамата да се видят в съдебната зала. По думите му така ще се стигне до отговорите на много въпроси, които тя в момента отбягва. Като пример събеседникът посочи решението готовата за пускане система ЕСТИ да не се внедри у нас, което било прецедент за Европа.

Разработват единна система за туристическа информация - ЕСТИ

Разработват единна система за туристическа информация - ЕСТИ

Най-голяма заетост имат 4- и 5-звездните хотели, заяви Николина Ангелкова