Туристическият бизнес е положително настроен към служебния министър на туризма Евтим Милошев, въпреки че не идва от бранша и не разбира нищо от него, съобщава TravelNews.

Милошев инициира поредица от срещи с организациите в сектора и по информация на ресорното министерство вчера е разговарял с представители на Националния борд по туризъм, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Българската асоциация на туристическите агенции, Сдружение "Туризъм", Обединение "Бъдеще за туризма" и Асоциацията на инкаминг агенциите. TravelNews посочва, че днес се провеждат срещи с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, с други хотелиери и с екскурзоводи.

"Първите впечатления от срещата ни са положителни и министър Милошев беше добре подготвен", коментира пред медията Венцислав Танчев от ръководството на Асоциацията на инкаминг агенциите. Той се надява да е Милошев да е поел поста, за да свърши необходимата работа на бизнеса. Служебният министър бил позитивно настроен към продължаване на програмата за реклама на черноморските общини. "Получава кредит на доверие, като се надяваме да го оправдае", заяви Танчев.

Слави Трифонов: Евтим Милошев може да бъде министър на туризма, както и президент на Галактиката

Слави Трифонов: Евтим Милошев може да бъде министър на туризма, както и президент на Галактиката

Шоуменът отрече Милошев да е "негов министър"

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов е доволен от проведената среща. Той е настроен позитивно към бъдещата съвместна работа, защото Евтим Милошев има опит в бизнеса и си поставял цели за краткосрочния период. "Глътка въздух за туризма след 9-месечния ледников период с бившия министър на туризма Зарица Динкова", подчерта Алибегов. Той приема Милошев комуникативен и отворен за разговори човек.

От Българската асоциация на заведенията поставили като основен проблем забавеното издаване на работни визи за граждани на трети страни (държави извън ЕС - б. р.), които идват да работят през лятото по Българското Черноморие. Евтим Милошев обещал спешно да организира среща с останалите министерства и други институции за ускоряване на процедурите.

И според изпълнителния директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова основен проблем за хотелиерите е издаването на работни визи. "Трябва ни светкавично решение, защото липсата на кадри може да провали предстоящия летен сезон", смята тя. От организацията са представили пред служебния ресорен министър 10 приоритета, важни за бранша, сред които консолидация, започване на работа по бранд България, създаване на организация за маркетинг на дестинация България и спиране на ремонтите по магистрала "Тракия" през юли и август. "Министърът е готов да чуе бизнеса и това е добър знак", посочва Карастоянова.

Сдруженията предлагат Мартин Захариев и за служебен министър на туризма

Сдруженията предлагат Мартин Захариев и за служебен министър на туризма

Исканията си те изложиха в отворено писмо до новия служебен премиер

"Доста продуктивна и интересна среща с министър Евтим Милошев. Надяваме се да реши основните проблеми за краткия период от 2-3месеца и да подготви летния сезон", коментира пред TravelNews председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов. По думите му не е проблем, че Милошев не разбира от туризъм, важното било, че идва от бизнеса и може да се изслушва и да вслушва. "Определено ще можем да работим с него. Не искам да правя съпоставки с предния министър Зарица Динкова, която не беше квалифицирана нито в туризма, нито като бизнес човек", заяви Коларов.

Според TravelNews другите сдружения на туроператорите също са доволни от проведената първа среща със служебния министър. Председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Димитрина Горанова приема, че Милошев е дал знак, че иска да работи с бизнеса. "Нашите очаквания са да работи добре с бранша. Очертахме основните проблеми, които могат да се решат за краткото време от 2-3месеца", посочва тя. За организацията е важно да продължи работата по създаване на гаранционния фонд за туроператорите, запазването на 9% ДДС за сектора и рекламата на България като страна домакин на Европейската асоциация на туроператорите и туристическите агенти.

С 20% ДДС върху туризма от бранша очакват фалит на фирми и безработица

С 20% ДДС върху туризма от бранша очакват фалит на фирми и безработица

364 000 души са нужни в сектора тази година, а браншът не може да ги осигури

Доволен от разговорите с Евтим Милошев е и зам.-председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Георги Рачев. "Давам му червена точка, че ни събра още на четвъртия ден. Докато други бивши министри въобще не искаха да работят с нас", коментира той. Според Рачев опитът на Милошев в бизнеса вече му помага, защото за кратко време навлязал в детайли, което правело добро впечатление.

Определено първата среща беше успешна и положителна, защото вникна във всички наши проблеми и искания, отбелязва и Румяна Любенова от Управителния съвет на сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма". "Намерихме бързо общ език. Надяваме се да поеме нещата в свои ръце за краткото време, през което ще е министър", заявява тя.

От TravelNews посочват, че бившият министър на туризма Зарица Динкова се срещала избирателно с туристическия бизнес и само с тези, които не я критикуват, като работела само с определени големи хотелиери и туроператори.

Туристически сдружения искат оставката на министъра на туризма

Туристически сдружения искат оставката на министъра на туризма

Те са разочаровани от неясната позиция за ремонта на летището в Бургас и закон за перките в Черно море

"Смятам, че бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин. Моята цел е да си поставяме реалистични за изпълнение задачи и ще дам цялата си енергия и решителност, за да актуалните проблеми", посочва по време на разговорите Евтим Милошев, цитиран от Министерството на туризма. Той е представил своите приоритети, като основният подготовката за предстоящия летен сезон. Милошев изразил готовност за активна работа по създаването на туристически гаранционен фонд и е поел ангажимент да направи всичко възможно за решаване на проблемите пред туристическия бизнес, въпреки краткия хоризонт на служебното правителство.

Всички туроператорски организации се обединили около желанието за изработване на конкретен механизъм за разрешаване на проблемите със сивият сектор в туризма и подчертали, че организациите в сектора се борят за регулация.