Най-големите туристически организации искат оставката на министър на туризма Зарица Динкова. Това става ясно то отворено писмо, подписано от Националния Борд по Туризъм (НБТ), Българска Хотелиерска и Ресторантьорска Асоциация (БХРА), Българска Туристическа Камера (БТК), Алианс на Туристическата Индустрия в България (АТИБ), Българска асоциация за туризъм (БАТ), Сдружението на Заведенията в България (СЗБ), Българската Асоциация на Заведенията (БАЗ).

Организациите изтъкват некомпетентността на министърката и непознаването й на сектора.

Те изтъкват неясната й позиция по много въпроси, които са важни за туризма като ремонта на летището в Бургас и закона за перките в Черно море.

Също така изразиха разочарованието си от министър Динкова при разговорите с правителството за ползите от запазването на 9% ДДС за хотелиерство и ресторантьорство. Организациите казват, че министърката не си е направила труда да направи справка за ползите от запасване на 9% ДДС.

"В разгара на обсъжданията се появи абсурдният аргумент, че диференцирана ставка ДДС за хотелиерство и ресторантьорство противоречи на европейските правила. Г-жа Зарица Динкова наивно се прикачи към тази теза и опита да ни убеди, че води разговори с Европейската комисия. При свършен факт, прието вече ДДС и при положение, че ЕК няма нищо общо с темата. Още повече, че 23 страни от ЕС ставката за туризма е диференцирана", пишат сдруженията.

Друга критика е за диференцираната ставка за туроператорите, която Зарица Динкова не е защитила, а това са направили отново организациите.

Риболовно сдружение критикува министъра на туризма

Риболовно сдружение критикува министъра на туризма

Наричат проекта за перките "порочна законотворческа практика"