След 8 години прекъсване Българският туристически съюз (БТС) от миналата седмица със заповед на министъра на спорта отново носи статута на национално представителна организация в областта на спортно-туристическата дейност, обявиха на пресконференция в БТА от ръководството на съюза.

Това е изключително важно, тъй като без този статут дружествата на БТС в цялата страна - над 136, вече ще могат да кандидатстват за финансиране от държавата и общините, което да помогне за развитието на туристическата дейност.

"Това ни прави изключително горди, радостни и в същото време ни задължава да бъдем изключително отговорни в следващите няколко години, така че да направим българския планински туризъм един от водещите отрасли в България", изрази амбиции председателят на БТС Венцислав Велев.

Очакваме 11.4 млрд. лв. приходи от туризъм през 2023 г.

Очакваме 11.4 млрд. лв. приходи от туризъм през 2023 г.

Това прогнозира докладът на Световния съвет за пътувания и туризъм

Освен за спорта и туризма, БТС отговаря, посочи той, и за здравето на хората, образователната дейност, като програмата на всички регионални туристически дружества била изключително богата.

Сред основните цели на съюза е развитието на инициативата "100 национални туристически обекта", като за целта се предвижда възможност книжката за печати да стане и дигитална и така се привлекат повече млади хора. "В тази инициатива годишно участват между 25 и 30 000 човека, амбицията ни е да сложим една 0 отзад", заяви Велев.

На 27 август предстои честването годишнината от създаването на организирано туристическо движение у нас под формата на масово изкачване на Черни връх, както Алеко Констатинов, създател на организирания туризъм в България, го е направил преди 128 години.

БТС: Правят се опити за приватизация на хижи

БТС: Правят се опити за приватизация на хижи

Над 300 обекта са откраднати за 30 години, според Венцислав Венев