От 1 септември чешките туристи ще пътуват до България без PCR тест и карантина. Това стана след провеждане на телефонен разговор между вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и здравният министър на Чехия Адам Войтех.

Николова посочи, че Чехия е важен партньор за развитието и на сектора у нас и това решение е отличен напредък. Според нея облекчаването на мерките между двете страни ще спомогне за положителното приключване на летния сезон.

По думи на вицепремиера България е предпочитана туристическа дестинация за семейна почивка от чешките туристи, като през 2019 г. общият брой на туристическите посещения от Чехия е над 189 000.

От своя страна министър Войтех обясни, че страната му следи отблизо ситуацията в България и от нейна гледна точка тя се подобрява, поради което страната ни е в листа на сигурните и безопасни дестинации, който ще бъде публикуван утре. Той коментира още, че България е сред любимите дестинации за пътуване на чешките граждани и от 1 септември, ще могат да я посещават без всякакви препятствия.

Николова увери, че у нас се упражнява изключително строг контрол за спазване на противоепидемични мерки във всички места за настаняване и места за хранене и развлечения, за да се гарантира безопасността на гостите на страната.

Тя бе категорична, че безкомпромисното следене ще продължава и занапред, за да се осигури сигурността на всички гости.