Огромен интерес към туризма се забеляза през втория ден от международното изложение „Ваканция и СПА експо 2012", което продължава и утре в Интер Експо Център.

Експозицията, открита вчера, включва 280 щанда от 16 страни с над 300 изложители. Българските участници са 225.

България се представя в експозицията върху 120 кв. м площ, като освен фирми участват с щандове и държавни, общински и браншови организации.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма представя 25 изложители - общини и общински туристически предприятия, културни институции и други организации.

По време на експозицията списание „Туризъм и отдих" връчи за единадесети път своите награди „Златен приз" за лидери в туризма. По думите на главния редактор на изданието Димитър Кирекчиев, провеждането на най-голямата туристическа борса у нас „Ваканция 2012" в Интер експо център е гаранция, че туризмът през 2012 г. ще бъде един от факторите за по-бързото излизане на България от кризата.

Станислав Павлов, главен секретар на Съюз на гражданите и бизнеса в туризма изрази надежда туризмът да задържи възходящата тенденция и успешният зимен сезон да продължи със силен летен сезон. „Дано, защото нещата в държавата са зле. Аз имам при мен 158 фирми и холдинги и спадът е между 25 и 60%", добави той.

Павлов изтъкна, че според данни на западноевропейска агенция, българските зимни курорти в момента са с 18.5% ръст и са на второ място, а курортът, излезнал на първо място е с 19%" и коментира: „Като бивш професионалист ми беше трудно да повярвам, но статистиката в случая не е наша, а идва отвън и сигурно е така."

Този път акцент в туристическата борса е културният туризъм и представените дестинации определено привличат посетителите.

Особено успешно се очертава включването в изложението на новия раздел за детските ваканции.

На щанда на детски младежки център „Зора", екипът на news.bg попадна на шефовете на баскетболисти и волейболисти. Председателят на Баскетболен клуб „Ахил" - София Атанас Кучков разказа, че от 7 - 8 години непрекъснато води спортистите си в хотела на Тамара Иванова в Кранево.

„Там е много спокойно и подходящо за нашите спортисти, битовите условия са перфектни и се намираме на първа линия до самото море", изтъкна той и добави, че планира посещение в хотел „Бамбук" и следващото лято.

Независимо, че тази зима имахме малко проблеми на плажа, всичко ще се оправи и лятото ще бъде чудесно и ще посрещнем нашите туристи с усмивки и с добре дошли", уверена е и Тамара Иванова.