Едва един или два къмпинга отговарят на европейските изисквания за къмпингуване от 16 места, регистрирани като такива у нас.

Това стана ясно по време на обществено обсъждане на Закона за туризма, организирано от Министерство на туризма. Данните бяха представени от Българска асоциация за къмпинг и каравани.

Министърът на туризма Николина  Ангелкова потвърди пред събралите се представители на неправителствения сектор и на туристическия бранш, които изпълниха залата на столичния Военен клуб, че няма да има тотална забрана за къмпингуването. Тя призова всички участници да се обединят около създаването на разумни правила за регламентиране на този туристически сегмент.

Депутатите от ГЕРБ изпълниха разпореждането на Борисов за къмпингуването

Депутатите от ГЕРБ изпълниха разпореждането на Борисов за къмпингуването

Внесоха отмяна на забраната

Припомняме, страстите се нажежиха, когато стана ясно, че в проекта за промени на закона е включена тотална забрана за къмпингуване извън обособените за това места.

От Българската асоциация за къмпинг и каравани обявиха, че в страната ни има око 4 500 кемпер екипажи. Най-развита в това отношение е Франция, където има 50 хиляди кемпери. От асоциацията определиха като недопустимо отбелязването на страната ни на техните карти с череп и кръст.

Те настояха да има регламент за къмпингуване, с които да се насърчи този вид туризъм и да бъдат запазени къмпингуващите, избрали България, както и това – то да се обособи на такива места и при историческите забележителности.
От сдружението на рибарите настояха за създаването на речна полиция и решаването на проблема с боклуците.

По време на дебата проф. Петър Берон заяви "По-добре да плащаме на депутатите да не вършат нищо". Той бе категоричен, че спелеолози, геолози не могат да спазват забрана за къмпингуване, тъй като изследванията, които правят са в труднодостъпни места. Той призова добре да се проучат практиките на други европейски страни.

Андрей Ковачев заяви, че къмпингуването може да бъде регулирано с продажбата на ваучери в магазините, а събраните средства да служат за стопанисването на тези определени места.

По-рано днес пък депутатите от ГЕРБ изпълниха бързо заръката на лидера си Борисов и внесоха в деловодството на парламента текстове, които променят приетия вече закон, забраняват къмпингуването на плажа.