Зоните за диво къмпингуване по Черноморието трябва да бъдат определени и регламентирани в българското законодателство. Това се обсъждаше по време на среща на министъра на околната среда и водите Нено Димов с председателя на Национална асоциация "Българско Черноморие" Димитър Канариев.

Природозащитници с писмо до Ангелкова за дивото къмпингуване

Природозащитници с писмо до Ангелкова за дивото къмпингуване

Смятат че Ангелкова е подведена, защото зад споменаваните проблеми се крият просто инвеститорски интереси

Според Димов след като се регламентират местата за диво къмпингуване по Черноморието вече ще има ясни отговорности за осигуряването на вода, химически тоалетни, почистването на отпадъците и отпадъчните води на тези места. В местата по НАТУРА 2000 също се допуска диво къмпингуване, но трябва да има регламент, допълни той.

По думите на Канариев анализ показва, че има над 20 точки за диво къмпингуване по морето, включително в защитени територии, дюни и частни имоти. През летния сезон на тези места къмпингуват над 10 000 човека. Понякога, най-вече през почивните дни, къмпингуващите там нараствали до 20 000.

В Гърция глобяват и вкарват в затвора за палатки и каравани

В Гърция глобяват и вкарват в затвора за палатки и каравани

При поставянето им извън определените за къмпинг места

Според Канариев къмпингуващите по този начин замърсяват с пластмаса, бутилки, хартии, биологични отпадъци зоните. Палели и огън. Тези хора оставяли тонове отпадъци, които няма кой да почисти, добави той.

На срещата беше засегнат и друг проблем - този с липсата на общи устройствени планове в някои общини по крайбрежието. В този контекст Канариев посочи, че ако такива устройствени планове били приети преди 10 години, сега нямало да има презастрояване по морето. По тази тема Димов коментира, че след като бъдат внесени в МОСВ, общите устройствени планове ще бъдат обсъждани и придвижвани за приемане.

Забранени са строежи в защитените територии край Приморско

Забранени са строежи в защитените територии край Приморско

От МОСВ напомнят - разширяване на съществуващи устройствени зони само, ако не вреди