Преслав ще привлича туристи с футуристична инсталация на букви от глаголицата и кирилицата, съобщава БНТ. Перото, с което са писани първите книги в средновековната столица, е монтирано в конструкцията. Ажурната композиция от букви символизира писмеността, станала отличителен белег на Симеоновото владичество.

Уважаеми читатели, настоящият текст за Преслав е на мястото на предишен, който съобщаваше, че РЗС подкрепят ГЕРБ за изборите. Оказа се, че полученият мейл с изявлението е хакерско дело и РЗС не са взимали подобно решение

Дърворезбарят Калин Къров използва богатото си въображение и за няколко месеца създава нестандартната творба. Тя ще бъде използвана, за да се популяризира Велики Преслав. Във вертикален ред са поставени  глаголически и кирилски букви. Най-отгоре на двуметровата колона е първата буква в азбуката, но в творбата му тя е и символ на началото на писмеността.

Дървената скулптура е разнолика. Погледната откъм страната на храма „Свети свети Кирил и Методий" се възприема като християнски кръст. От друг ъгъл е като указателна табела, връщаща ни в славното минало.