Очертава се много интензивен септември. Това заяви пред БНТ директорът на Института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов по отношение на продължаващия летен сезон.

По негови думи до средата на октомври се очаква да има туристи по морето. Около 7 200 000 българи ще бъдат на територията на страната, като близо половината ще бъдат на морето.

По думи на Драганов спасителната мярка за туризма под формата на ваучери не е сработила.

Той посочи, че се очаква в бюджета за 2021 г. да бъдат предвидени ваучери за балнео почивка за 720 лева на човек, които да се дистрибутират от фирмите, които дистрибутират и ваучерите за храна.

Удължават летния сезон до края на октомври

Удължават летния сезон до края на октомври

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова

Според него въпреки краткия летен сезон българите са останали доволни от намалените цени на чадъри и шезлонги по морето. Продължавали обаче сравненията с Гърция. Конкурентността на Гърция е, че там не се плаща за чадъри, обясни Драганов и изрази мнение, че у нас това не може да се случи.

"Колкото пъти говорим с управляващите туризма, те до такава степен са предали интересите на българския туризъм, че в момента дори не могат да водят преговори с техните наематели - концесионерите на плажа. Те се явяват по-силни и от министър, и от министър-председател", подчерта той

По негови думи основен проблем е и застрояването на Черноморието.

"Кметове непрекъснато разрешават нови и нови строителства. Хора с куфари с пари се размотават нагоре-надолу из страната. Все още с очите си виждаме хотели, построени на пясъка, невидени от главния прокурор", посочи Драганов.

Министерство на туризма: Не се знае дали ще има летен сезон

Министерство на туризма: Не се знае дали ще има летен сезон

Ангелкова не може да прогнозира, нито да се ангажира за лятото