От 6 април 2019 в 02:00 часа (LMT) всички редовни полети на Летище Ататюрк се прекратяват. Те ще бъдат изпълнявани от новото Летище Истанбул, съобщиха от Turkish Airlines.

От 6 април всички планирани полетни операции на турския превозвач ще се извършват от Летище Истанбул.

Припомняме, новото Летище Истанбул се намира в европейската част на Турция и е много по-близо до нашата граница от останалите две. Самолетите ще се издигат и снишават над българското въздушно пространство. Очаква се страната ни да се превърне в стратегически разпределителен център от Близкия изток към Европа.

"Въвеждането на новото турско летище е една изключително сериозна промяна за нашите процедури, въздушно пространство и всичко, което е свързано с обслужването на новото летище", заяви Георги Пеев, директор на Ръководство въздушно движение (РВД).

Въздушният трафик над България се очаква да се увеличи с 20%. Очаква се да има увеличаване на приходите от транзитни такси. В момента над територията ни ежедневно преминават 3200 полета, а с пускането на новото турско летище те ще се увеличат с над 600.

При откриването на летище Истанбул турският президент Реджеп Ердоган коментира, че проектът е на стойност 10,5 млрд. евро. Очакванията са аеропортът да превърне Истанбул в глобален туристически хъб, свързващ Европа, Азия и Африка и ще превърне турската авиокомпания в авиационен гигант.