В обществото живее идеята, че трябва да си помагаме. Това заяви политологът Първан Симеонов в сутрешния блок на БиТиВи по повод резултатите от социологическото проучване на "Галъп Интернешънъл".

81% от хората отбелязват, че ще подкрепят българския туризъм спрямо едва 16% от анкетираните, които декларират, че няма да го подкрепят и 3%, които не знаят. Страхът лека-полека отминават и идва прагматичната преценка, така че България да бъде по-предпочитана, уточни Първан Симеонов.

55% от анкетираните заявяват, че са готови да отидат на море в България, 36% от респондентите са готови да отидат на море в чужбина, а 9% не могат да преценят.

Ангелкова зове българите: Всички на българското море

Ангелкова зове българите: Всички на българското море

От утре хотелите могат отново да отворят

По думите на политолога има доста сериозен спад на плановете за почивка на хората за лятото, но пък България получава нови шансове като туристическа дестинация.

 82% от запитаните заявяват, че ще пътуват с автомобил на море. Автомобилът получава повече предимство пред самолета на фона на предишни резултати, а и заради кризата с коронавируса. Формите на организирано пътуване са в по-неизгодна ситуация главно заради затворените граници, изтъкна Симеонов.

С карантина няма туризъм, притеснена Ангелкова

С карантина няма туризъм, притеснена Ангелкова

При спад на заразените да се отворят заведенията и на закрито

В цялата ситуация имаме планове за почивки, макар да са на по-ниски нива, но няма как да очакваме нещо по-различно, посочи той. Това ще бъде новата нормалност и хубавото е, че имаме повишени шансове за България. Кризата може да окаже шанс за страната ни, категоричен беше Първан Симеонов.

Според него хората, които се канят да почиват, отбелязват малко повече планирани разходи - средно 1 321 лева за лятната си почивка. Базисната преценка, че България е място за туризъм, остава налице, но да видим дали и колко ще бъде предпочетена, обобщи политологът.

Българите, планиращи ваканция, намалели 3 пъти тази година

Българите, планиращи ваканция, намалели 3 пъти тази година

"Галъп" засича декларативен туристически патриотизъм