Текстовете за промени в Закона за туризма, които касаят създаването на Гаранционния фонд за туроператорите, ще бъдат преработени. Това съобщи служебният министър на туризма Евтим Милошев, цитиран от TravelNews.

Решението бе взето на среща с четирите недоволни сдружения на туроператорите - Обединение "Бъдеще за туризма", Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Сдружение "Туризъм" и новата Българска асоциация за устойчив туризъм (БАУТ).

До 2 септември ще се очакват становищата по проекта, след коетоще бъде създадена нова работна група със заповед на министъра, която да изготви окончателния вариант на закона. Милошев уточни, че внасянето в Министерския съвет ще стане след полагането на подписи под проекта от всички сдружения в бранша.

Гаранционният фонд изкарва туроператорите на протест

Гаранционният фонд изкарва туроператорите на протест

Според тях, ако законът се приеме в този вид, ще се отвори вратата за сивата икономика

Вчера четирите сдружения обявиха готовност да излязат на протест на 3 септември срещу промените в Закона за туризма, с които се цели създаването на Гаранционен фонд за защита на българските потребители при фалит на някоя компания. Проектът е подготвен от Министерството на туризма и е пуснат за обществено обсъждане от служебния министър на туризма Евтим Милошев.

На 2 септември изтича срокът за предоставяне на становища по предложенията за създаването на Гаранционния фонд. И четирите организации ще изпратят своите мнения до ведомството.

Въпреки че Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) подкрепя промените в закона, тя също изрази критики по отношение на липсата на контрол в проекта.

Гаранционен фонд ще обезщетява туристите при провал на екскурзията

Гаранционен фонд ще обезщетява туристите при провал на екскурзията

Действащите туроператори ще трябва да се прелицензират

Предвижда се в бъдещия Гаранционен фонд да правят вноски самите туроператори и той трябва да покрива евентуалните щети, докато в момента се работи на принципа със застраховки. Те обаче не обхващат целия риск на пътуващите. Изискването е на Европейския съюз и е залегнало в директивата за защита на потребителите при пакетни пътувания с туроператор, който им е продал общо самолетен билет (или друг транспорт), хотелско настаняване и трансфери. В момента само България няма такъв Гаранционен фонд от всички страни членки.

В проекта се предлага създаването на туроператор А и туроператор Б. Към първия ще се регистрират всички, които работят с крайни клиенти и ще правят вноски в Гаранционния фонд. Въвежда се нов правен субект - туроператор Б, който не работи с крайни клиенти. Той предлага и продава набор от туристически услуги или туристически пакети само на други търговци - туроператори или туристически организатори, с оглед включването им в техни туристически пакети, предлагани, продавани и осъществявани от страна на последните на и към пътуващи - крайни потребители, пише в проекта. Тези туроператори продават услуги на други компании, поради което няма да са длъжни да правят вноски към новия гаранционен фонд.

Туроператорите искат създаване на фонд за гарантиране на пътуванията

Туроператорите искат създаване на фонд за гарантиране на пътуванията

Ако държавата не ни хвърли спасителен пояс, ще се удавим, предупреждават от бранша