Туризмът е един от основните губещи от политическата криза, а несигурността и липсата на предвидимост са довели бизнеса почти до безтегловност, убеден е председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев.

Кризата е станала най-видима за Великден. За разлика от летата преди, едва по 2-3 хотела са посрещнали гости за празника в големи и предпочитани морски курорти като "Слънчев бряг", "Св. Св. Константин и Елена", "Златни пясъци" и "Албена", обясни Щерев.

Доц. Киселова: Предсрочни избори не предизвикват конституционна криза

Доц. Киселова: Предсрочни избори не предизвикват конституционна криза

Видеонаблюдението е необходимо там, където се брои хартия

По думите на зам.-председателя на БХРА Веселин Налбантов президентът има тежката задача да оцени цялата ситуация и да постави начело на туристическия сектор доказан професионалист, приет от всички браншови организации в туризма, с дълбоки познания в сектора.

Припомняме, след като и от БСП заявиха, че ще върнат мандата за създаване на правителство страната ни върви към предсрочни избори и служебен кабинет.

В момента в брашна чуват, че се обсъждат имената на хора, които макар и от години да твърдят, че са в бранша като част от организации, никога не са посрещнали или обслужили реално нито един турист, обясни Налбантов.

Ако отново ще търсим хора, които са печелили от туризма, без да носят каквито и да е било приходи за сектора, освен лично за себе си, тогава едва ли можем да очакваме от подобни псевдо експерти да се заемат адекватно с решаване на проблеми, които дори не разбират, категорични са от БХРА.

Според тях има реален риск от кандидатури, обслужващи лични, а не обществени интереси. Ако това обаче се случи могат отново да се очакват остри реакции и декларации от бранша, както се случи наскоро.

Българите били перфектни туристи, браншът иска да им обърнем внимание

Българите били перфектни туристи, браншът иска да им обърнем внимание

За месец май се очакват 1 млн. вътрешни пътувания

От бранша се притесняват, че антикризисните мерки за подпомагане на бизнеса за задържане на персонала като 60/40 и 80/20 изтичат на 31 май. При този кратък сезон без подобни мерки ваканционните хотели няма да оцелеят, категоричен е зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

Обещаната помощ на туроператорите за средства, с които да се разплатят със своите клиенти, както и мерките за подпомагане на екскурзоводите не са завършени. При наистина лошият сезон, който се очертава и липса на работа трябва да се търсят и варианти да се подпомогнат и хотелиерите, за да няма много фалити, подчерта Налбантов.

Той описа ситуацията като комично-трагичната - сезонът започва на 1 май, а плажовете да работят с охрана и да бъдат чистени след 1 юни. Подобни бюрократични неуредици и липса на съгласуваност от различните ведомства са причина за една част от проблемите пред бизнеса, обясни Налбантов.

При този кратък сезон не може да се работи ако държавата не вземе и мерки за осигуряване на ликвидност за хотелиерския сектор, който остана единственият без реална целева финансова подкрепа през последната година. Въпреки че бе сред най-засегнатите сектори, а в същото време е стратегически за икономиката, подчерта Налбантов.

Румен Драганов: Зелените сертификати - лошо решение за туризма

Румен Драганов: Зелените сертификати - лошо решение за туризма

Зелените сертификати са просто един унифициран документ и от тях не се черпят права

Той е категоричен, че държавата заедно с банките трябва да преструктурират кредитите на хотелиерите, да се обяви нов мораториум върху старите заеми, тъй като първият вече изтече, както и да се осигурят ликвидни средства за собствениците на места за настаняване и на персонала им.

Наскоро за това в писмо до премиера Бойко Борисов и до председателя на БНБ Димитър Радев призова и президентът на ХОТРЕК (Европейската асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета) Йенс Цимер Кристенсен.

Бизнесът няма как да оцелее, подчерта Налбантов. След изтичане на мораториума, банките вече си търсят сумите по кредитите и не се интересуват особено от трудностите пред инвеститорите. Без държавна намеса са гарантирани фалити в сектора, а това от своя страна ще доведе до по-малко приходи за държавата, загуба на препитание за цели региони, армия от нови безработни и куп други проблеми на принципа на снежната топка, заяви Налбантов.

След като е ясно как ще се влиза в страната, очакванията са да има резервации от страна на поляци и румънци, но действията за спасяване на сезона са закъснели и недостатъчни, подчерта и зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

Нов закон за туризма от 45-то НС очакват хотелиерите

Нов закон за туризма от 45-то НС очакват хотелиерите

От БХРА заявяват, че един от основните проблеми на бранша е сивият сектор

Въпреки обещанията, че младежите поне до 12 години ще влизат без необходимостта от отрицателен PCR или антигенен тест, това не е записано в последната заповед на здравния министър Костадин Ангелов. Което е допълнителна пречка за резервациите за летния сезон, подчерта Налбантов.

Според него властите трябва незабавно да направят постъпки пред руската страна за възобновяване на полетите и привличане на руски туристи през това лято. Това е един от основните пазари, на които разчитаха хотелиери, входящи туроператори и екскурзоводи. В противен случай не можем да очакваме руснаци през това лято заради действията и изказванията на политиците, въпреки златната възможност, която имахме предвид забраната им да летят до Турция, допълни Налбантов.

Има отказаните чартъри от Великобритания, чартърните полети към България от Германия са спрени поне до края юни.

Отливът от страна на основни туристически пазари е изключително притеснителен, подчерта и. Сезонът е пред провал, притеснява се почетният председател на БХРА Благой Рагин.

Започва ценова война, което ще ни донесе проблеми в бъдеще, категоричен е Георги Щерев. Защото при цени почти на себестойност или дори под нея, без пазарната логика и подчинени единствено на битката за оцеляване, няма как да се предостави качествена услуга. А при лошо качество, следват рекламации и в крайна сметка ще пострада имиджа на България като дестинация, обясни Щерев.

54% от бизнеса предвижда затруднения при погасяване на кредитите си

54% от бизнеса предвижда затруднения при погасяване на кредитите си

В онлайн анкета на БСК предлагат удължаване и промяна на мерките в подкрепа на бизнеса

От БХРА все пак се надяват, че в кризисен за туризма момент президентът ще намери решение и управление, което да работи в интерес на един от основните сектори на българската икономика, а човекът, който ще поеме временно сектора няма да се учи и упражнява върху съдбите на хилядите заети, а ще се впусне направо в решаване на проблемите, които за целта трябва да познава не от трета ръка и повърхностно, а отлично от личен опит.

От БХРА са готови и да съдействат на президентската администрация в тази посока, ако бъдем потърсени, заяви председседателят на организацията Георги Щерев.