Цените на имотите в България са регистрирали повишение от 20.5% през второто тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2005 г., сочи изследване на базираната в Лондон агенция за недвижими имоти Knight Frank, цитирано от Investor.bg.

Това поставя страната ни на второ място по ръст на цените в сектора сред изследваните от агенцията 30 страни. Изпреварва ни само Латвия, където имотите в столицата Рига са поскъпнали за тримесечието с 45.3%.

В същото време страната ни се изкачва в сравнение с първото тримесечие с две позиции нагоре в класацията.

Анализаторите сочат, че в страната ни се очертава тенденция на забавяне на ръста на цените на имотите, като за сравнение през второто тримесечие на миналата година повишението е било 43.8% на годишна база.

От британската агенция за недвижими имоти обясняват поскъпването в недвижимия сектор у нас с добрите пазарни условия и положителното въздействие на редица фактори като лесен достъп до кредитиране, ниски лихви, предстоящото влизане в ЕС, както и стабилното нарастване на доходите на населението в резултат на ръста на икономиката.

Според агенцията Словения и Словакия ще бъдат "горещите точки" в Източна Европа през следващата година, а Москва ще конкурира Лондон като най-скъп град в света през следващите пет години.