България и Турция засилват сътрудничество си в туристическия сектор.

Министърът на туризма Илин Димитров и Мехмет Ерсой, министър на културата и туризма на Турция, обсъдиха възможността за създаването на общ Балкански туристически продукт, насочен към трети и далечни пазари.

Двамата разговаряха в Лондон по време на международното туристическо изложение World Travel Market /WTM/ в британската столица и обсъдиха възможностите за по-интензивни контакти между представителите на бизнеса.

Турция е приоритетен партньор на страната ни в сферата на туризма, трябва да засилим контактите между представителите на частния бизнес, тъй като страните ни не са реални конкуренти и само ще спечелят от трансгранично сътрудничество в туризма, заяви Димитров.

Двете страни се договориха да организират 4-а сесия на комитета по туризъм между ресорните министерства през 2023 в Турция. Димитров изрази желание да бъдат обсъдени споразумения между големи български туристически браншови обединения и турските ТЮРСАБ, ТЮРОБ и др., което да е основа за съвместна реализация на различни инициативи за популяризиране на туризма.

Сред акцентите в разговора бяха разработване на съвместни продукти за далечни пазари, базирани на нашето културно наследство и сътрудничеството на двете страни по Програмата Интеррег 2021-2027.

Турция е в топ 3 пазари за входящ и пазар номер 1 за изходящ туризъм. Статистиката показва, че през 2021 г. над 1,4 милиона български туристи са пътували до Турция. Същият брой се очаква да бъде постигнат и през тази година.

През 2022 г. повече от 359 527 турски туристи са дошли в България, което е 59% ръст спрямо 2021 г.