Без температурни рекорди премина днешният горещ ден, белязан с жълт код в цялата страна, съобщи БГНЕС по информация от НИМХ.

Свищов е бил най-топлият град днес, там термометърът е показвал 38 градуса. Следват Плевен, Кнежа, Лом и Ловеч с 37 градуса. В столицата най-високата температура измерена днес е 33 градуса.

Жълт код заради високите температури е обявен и за утре за 18 области - Благоевградс, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Разград, Търговище, Русе и Велико Търново. Там температурите ще бъдат между 35 и 38 градуса.

По морското крайбрежие температурите ще са около 30° и 31°. За останалите 10 области в Западна и Северозападна България е обявен зелен код.

Очаква ни слънчево време в цялата страна. След обяд главно над планинските и североизточните райони от страната ще има временни увеличения на облачността и през нощта срещу събота на отделни места там ще превали и прегърми. Вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 33° и 38°, малко по-ниски в северозападните райони, в София около 32°.

Над планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността и привечер, главно по старопланинското било, ще превали и прегърми. Ще духа умерен, по високите и открити части до силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 26°, на 2000 метра около 19°.

По Черноморието ще бъде слънчево и топло. След обяд ще се появи характерният морски бриз. Максималните температури ще са около 29° - 31°. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала. Температурата на морската вода е 27°- 28°.