Жълт код за силен вятър е обявен в неделя, съобщиха от НИМХ.

Предупреждението е обявено за 14 области - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Софийска област, Благоевград и Кюстендил.

Днес ще духа умерен, на места временно силен вятър от запад-северозапад, в Източна България - от североизток, ще нахлува по-хладен въздух.

В сутрешните часове ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места в Западна България, а до полунощ и на изток, ще има краткотрайни валежи, локално временно интензивни валежи и с гръмотевици. Ще има условия и за градушки. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София 27°.

Преди обяд над планините ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд над масивите от Западна България, а до полунощ и на изток ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има локални, временно интензивни валежи и гръмотевици, както и условия и за градушки. Ще духа умерен и силен вятър от запад-северозапад и с него температурите ще се понижат. Максималната на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра - около 13°.

Преди обяд по Черноморието ще бъде предимно слънчево. След пладне ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и привечер по северното крайбрежие ще превали краткотраен дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от североизток. Максималните температури ще са между 27° и 29°, малко по-високи от температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала, по северното крайбрежие до 4 бала.