Около 10 000 болни и 500 смъртни случая от коронавирус бяха потвърдени в Африка, предадоха световните информационни агенции, цитирани от СЗО.

Служителите на общественото здравеопазване смятат, че това е само началото и се притесняват, че ситуацията през следващите седмици ще се влоши много. "COVID-19 има потенциал не само да причини хиляди смъртни случаи, но и да отприщи икономическо и социално опустошение", казва в изявление в сряда д-р Матшидисо Моети, регионален директор на СЗО за Африка.

Коронавирус: ЕС вади 15,6 млрд. евро за Африка, Западните Балкани, Азия и Латинска Америка

Коронавирус: ЕС вади 15,6 млрд. евро за Африка, Западните Балкани, Азия и Латинска Америка

"Техните проблеми са и наши проблеми"

Има няколко причини, поради които здравните служители са особено загрижени за въздействието на COVID-19 в африканските страни.

Първо, страните от Африка на юг от Сахара страдат тежко от ХИВ и туберкулоза. Недохранването компрометира здравето на повече от 50 милиона деца в региона.

Континентът има ограничен достъп до качествена грижа. Числата варират в зависимост от държавата, но средно в региона има около един лекар и пет медицински сестри на всеки 5000 души. Не достига и оборудване.

По-рано стана ясно, че ЕС отпуска 15,6 млрд. евро за Африка, Западните Балкани, Азия и Латинска Америка.

Африка е изправена пред катастрофа във връзка с новия коронавирус (COVID-19), освен ако не се предприемат незабавни действия. Това подчерта Питър Сандс, изпълнителен директор на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса призова за единство на континента, огромни усилия за оказване на помощ и "нова морална икономика", в която "хората и тяхното благосъстояние са в центъра", когато кризата с коронавируса отмине.

Повечето експерти смятат, че регистрираният брой заразени в Африка е много далеч от реалната картина. Но и икономическото въздействие може да бъде пагубно.

В Африка поискаха нова "морална икономика", хората и благосъстоянието им да са в центъра

В Африка поискаха нова "морална икономика", хората и благосъстоянието им да са в центъра

Страните в Африка съобщават за общо 9 988 заразени и 414 починали

Проучване на Африканския съюз установи, че много африкански държави могат да загубят до една трета от данъчните си приходи, след като нови 20 млн. безработни се появиха на континента.

Много страни от Африка вече наложиха строги ограничения. На места, където е имало ефективни обществени информационни кампании, те се наблюдават масово и се подкрепят масово, въпреки икономическите затруднения, които причиняват на много милиони хора, които нямат спестявания или заплати.