Неправителствените организации за защита на животните в Европа реагираха остро на скандала със заразените с канцерогенното вещество диоксин хранителни продукти в Германия.

От централата на „Четири лапи" във Виена определиха случилото се като резултат от човешката алчност при производството на храни от животински произход и недостатъчния контрол. 

Очевидно упражняваният контрол не е ефикасен, след като даден производител може в продължение на години да вкарва заразени животински мазнини в тази храна, без никой да забележи това", заяви програмният директор на „Четири лапи" Йохана Щадлер.

Няма търговия межди Германия и България на замърсени с диоксин продукти и суровини.

Според защитниците в някои от случаите откритите количества на диоксин превишават законово допустимите норми.

Заразата се е появила в резултат от дейността на производител на животинска храна от немската провинция Шлезвиг-Холщайн, чиято продукция била заразена с токсични остатъци, получени при оттечка на биодизелово гориво. Животинските мазнини, използвани като вторични продукти при този процес, са били ясно обозначени като неподходящи за производството на каквато и да било храна.

Във въпросния случай в Германия са продадени 527 тона заразена с диоксин храна. Като предпазна мярка провинция Долна Саксония затвори хиляда ферми в Тюринген, в които се отглеждат свине, пуйки, кокошки и бройлери. В северен Рейн-Вестфалия бяха убити 8 000 кокошки носачки, които са консумирали от заразената храна.

Въпреки всички тези мерки обаче, над 120 000 яйца - потенциални носители на заразата, в момента са на пазара за продажба на дребно, като някои от тях вече са били закупени и консумирани.

Има опасения, че в търговската мрежа са попаднали определени количества заразено месо. Властите в Тюринген издиряват стотици малки прасенца, за които стана ясно, че са консумирали храна, съдържаща диоксин във ферма в Източен Тюринген. Може да се очаква, че месото на стотици заразени животни е било продадено из цяла Европа.

Междувременно германските ветеринарни власти обявиха, че няма търговия с България на замърсени с диоксин продукти и суровини.

Към момента няма информация в страната да е влизал и фураж от Холандия, за който се счита, че е първоизточникът на замърсяването.

Според експерти от Асоциацията на птицевъдите в българските птицевъдни ферми се използва фураж, в който се влага само нерафинирано слънчогледово масло, т.е. при обработката му технологично няма как в него да попаднат диоксини.