Днес се навършват 15 години от трагедията в град Беслан, Северна Осетия, при която в местно училище бяха взети за заложници около 1100 души - ученици, родители и учители, напомня радио "Свободна Европа". В сградата е имал много хора, тъй като училището е отбелязвало Деня на знанията.

Отговорността за завземането на училището беше поета от Шамил Басаев, а искането на похитителите беше руските войски да напуснат Чечня.

На 3 септември руски спецчасти започнаха да щурмуват училището. В резултат на хаотичните им действия загинаха 334-ма души, сред които 186 деца.

Така това се превърна в най-кръвопролитния терористичен акт в съвременната история на Русия.

Руската полиция арестува журналистки, отразяващи годишнината от трагедията в Беслан

Руската полиция арестува журналистки, отразяващи годишнината от трагедията в Беслан

Майки на загинали деца обвиниха Путин...

Според официални данни, всички похитители са били убити, с изключение на един. Нурпаши Кулаев, който отрича да е свързан със заложническата криза, беше осъден на доживотен затвор.

Обстоятелствата около вземането на заложници и началото щурма продължават да пораждат въпроси, на които руските власти не са дали отговор.

Адвокатът на „Майките от Беслан” се оттегля от делото

Адвокатът на „Майките от Беслан” се оттегля от делото

Направих всичко, което бе по силите ми и съм длъжен да се оттегля

Според официалната версия, решението да се атакува училището с намиращите се вътре заложници било взето, тъй като похитителите са задействали взривни устройства в спортната зала. Според други свидетелства, отразени в разследване на комисия към руската Дума, взривовете в залата са резултат от стрелба с гранатомети срещу сградата.

Трагедията в Беслан имаше значими политически последици - за 8 години бяха отменени преките избори на губернатори, бяха променени правилата за провеждане на изборите за руската Дума, беше въведено по-строго законодателство.

Евросъдът обвини Русия за касапницата в Беслан

Евросъдът обвини Русия за касапницата в Беслан

При обсадата загинаха около 330 души

Европейският съд по правата на човека през 2017 г. задължи Русия да изплати около 3 милиона евро на роднините на жертвите от Беслан. В решението на съда се посочва, че руските власти не са изпълнили задължението си да предотвратят евентуална заплаха за живота на хората при щурма и акцията не е била планирана така, че да сведе до минимум рисковете за живота на заложниците.

Днес в Беслан започнаха траурни церемонии в памет на жертвите. До разрушената сграда на спортната зала, която е превърната в мемориал, се събраха роднини на загиналите и оцелели заложници.