Стотици протестиращи се събраха в Москва на разрешен протест от правителството в подкрепа на разследващия журналист Иван Голунов и срещу полицейския произвол след петдневното задържане на журналиста по обвинения в търговия с наркотици, информира "Ройтерс".

Преди няколко дни полицията неочаквано свали обвиненията срещу журналиста, което е рядък обратен завой от властите на фона на бурни протести в Русия и по света. 36-годишният Голунов, известен с изобличаването на корупция в московската столична управа, беше задържан от полицията по-рано този месец и обвинен в търговия с наркотици.

Снимка 429361

Източник: ЕПА

Известен разследващ журналист арестуван в Русия

Известен разследващ журналист арестуван в Русия

Повдигнаха му обвинения за търговия с наркотици

Неразрешен от властите протест на 12 юни, ден след освобождаването на журналиста, доведе до ареста на повече от 500 демонстранти, включително и на опозиционния политик Алексей Навални.

Но днешната демонстрация е позволена от московската управа, което повдига въпроси дали правителството на руския лидер Владимир Путин се опитва да тушира общественото недоволство.

Снимка 429360

Източник: ЕПА

Протестът, организиран от Съюза на журналистите в Русия и е наречен "Справедливост за всички", е привлякъл няколкостотин души в ранния следобед. ТАСС информира, позовавайки се на полицията, че има около 1600 протестиращи.

Путин уволни двама генерали заради случая с журналиста Голунов

Путин уволни двама генерали заради случая с журналиста Голунов

Разследва се законността на действия на служителите, участвали в задържането

Путин уволни двама генерали от полицията по случая с журналиста. Други служители са временно отстранени, докато тече разследването.

Голунов беше поканен на днешното събитие, но не се появи.

Организаторите на демонстрацията обявиха, че очакват до 20 000 протестиращи.