19 юни вече официално ще се празнува като Ден на националната независимост - федерален празник, отбелязващ края на робството в САЩ. Това стана ясно, след като днес президентът Джо Байдън подписа приетия от Конгреса законопроект, предаде CNN.

Празникът е първият федерален празник, установен след Деня на Мартин Лутър Кинг младши през 1983 г. и става поне единадесетият федерален празник, признат от федералното правителство на САЩ. Службата за управление на персонала на САЩ обяви в четвъртък, че повечето федерални служители ще празнуват празника в петък, тъй като тази година се пада в събота.

Припомняме, че за инициативата в Камарата на представителите гласуваха 415 конгресмени, против се обявиха 14 представители на Републиканската партия. Сенатът го одобри единодушно във вторник.

През миналата година законопроектът беше блокиран от консервативния сенатор Рон Джонсън от Уисконсин. През тази седмица той оттегли възраженията си, въпреки че остана резервиран по отношение на документа.

19 юни 1865 година в американската история е денят, в който последните афроамерикански роби в САЩ научават, че вече са свободни хора - две години, след като законодателно робството е отменено.

За първи път в САЩ създават конгресна комисия за репарации за робството

За първи път в САЩ създават конгресна комисия за репарации за робството

Законопроектът е внесен за първи път през 1989 г.