Комисия към Камарата на представителите на САЩ прокара законодателство, което предвижда създаване на федерална комисия за проучване осигуряване на репарации за робството. За първи път се сформира такава комисия, информират The Hill и АП.

Предстои гласуване в Конгреса, ако лидерите на Демократическата партия изберат да внесат законодателството в Камарата на представителите.

Байдън разпуска комисия на Тръмп за робството

Байдън разпуска комисия на Тръмп за робството

Байдън ще издаде заповед за разпускането на комисията

Дълги години законодателството, известно като H.R. 40, не успяваше да стигне до подлагане на гласуване. Проектозаконът е приет в Комисията по правни въпроси по партийна линия. 25 конгресмени срещу 17 гласуваха за прокарване на законопроекта.

Законодателството позволява сформиране на комисия, която ще проучи робството и дискриминацията в САЩ от 1619 г. до днес. След това комисията ще препоръча начини да се образоват американците за откритията й и как правителство да поднесе официално извинение и в каква форма да бъдат отпуснати компенсации.

Град до Чикаго е първият в САЩ, одобрил изплащане на обезщетения на чернокожите

Град до Чикаго е първият в САЩ, одобрил изплащане на обезщетения на чернокожите

Програмата за възстановяване на жилища

Законопроектът е внесен за първи път през 1989 г.

Комисията проведе изслушване на H.R. 40 през февруари. Идеята за репарации, която не е нова, е подкрепяна от 176 конгресмени - за първи път толкова много законодатели я подкрепят.

Въпросът за репарациите остава изключително спорен политически и не е сигурно дали мярката ще бъде внесена в пленарна зала, макар че със сигурност ще бъде оказан натиск върху демократите да го направят.

Междувременно има призиви Белият дом да сформира такава комисия за репарации.

Някои демократи предлагат партията да стои далеч от такива сложни въпроси и да се фокусира върху икономиката.

Репарациите се разглеждат като начин за оправяне на проблемите с неравенството, които засягат чернокожите в САЩ вследствие на робството и расовата дискриминация.

Проучване на група изследователи от "Харвард" и Комисия "Лансет" за репарациите от ноември установи, че изплащането на репарации на чернокожите ще намали неравенството в сферата на здравеопазването.

Според Центровете за превенция и контрол на заболяванията чернокожите в САЩ е близо три пъти по-вероятно да бъдат хоспитализирани с коронавирус и два пъти по-вероятно да починат от белите.

Поддръжници на каузата също акцентират върху огромната разлика в доходите между белите и чернокожите в страната. През 2019 г. чернокожо семейство е заработило 24 100 долара, а семейство от бели почти 8 пъти повече или 188 200 долара.

Докато подкрепата за изплащане на репарации за чернокожите се увеличи през последните години, това не е изцяло нова концепция. Законът за гражданските свободи от 1988 г. позволи на федералното правителство да изплати по 20 000 долара обезщетение на японски американци, които са били затворени в лагери от федералното правителство по време на Втората световна война.